Te weinig nieuwe vrijwilligers voor mantelzorg

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De campagne voor nieuwe vrijwilligers in de mantelzorg heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. De gemeente wil de wervingscampagne daarom verlengen tot november dit jaar. Dat staat in een actieplan voor mantelzorgondersteuning en respijtvoorzieningen, dat vanavond in de gemeenteraad wordt besproken.

Wethouder Tom Horn van Welzijn lanceerde precies een jaar geleden de campagne ‘Meehelpen Helpt’. Doel van de campagne was om voor april van dit jaar 75 tot 100 nieuwe vrijwilligers te werven voor de mantelzorg. Mantelzorgers zijn getrainde vrijwilligers die zieken thuis verzorgen.

In het actieplan wordt gesteld dat de campagne weliswaar is aangeslagen en dat het aantal vrijwilligers gestaag groeit, maar dat het beoogde aantal nieuwelingen niet is gehaald. Het steunpunt mantelzorg van zorgorganisatie Amstelring had eind vorig jaar 33 nieuwe vrijwilligers genoteerd. Om toch aan het gewenste aantal van 75 tot 100 nieuwe mensen te komen, moet de wervingscampagne worden verlengd, zo vindt het college. De werving richt zich dit jaar vooral op het bedrijfsleven, studenten fysiotherapie en andere maatschappelijke organisaties.

Het college kiest verder niet voor de komst van één respijtvoorziening in Haarlemmermeer. In zo’n voorziening kan een gehandicapte of hulpbehoevende oudere tijdelijk worden ondergebracht om de mantelzorger even op adem te laten komen. Volgens B en W is het beter te kiezen voor een gevarieerd aanbod aan voorzieningen, waarbij wordt aangesloten bij de bestaande zorgboerderijen. Er zijn op dit moment al zes van dergelijke boerderijen in de polder.

De gemeente heeft plotseling bijna 165.000 euro extra voor de ondersteuning van mantelzorgers. Minister Ab Klink van Volksgezondheid meldde namelijk eind vorig jaar dat een bedrag van 32 miljoen euro voor dit doel vorig jaar ten onrechte niet is uitgegeven. Deze miljoenen worden nu eerlijk verdeeld over de Nederlandse gemeenten. B en W willen in de Voorjaarsnota 2008 aangeven waaraan ze het extraatje precies willen besteden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie