Klaas-kledingactie-Roodenburg

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

De drijfveer om al 28 jaar de lokale kledinginzamelingsacties succesvol te laten verlopen is voor de 68-jarige Klaas Roodenburg de hulp aan berooide mensen. Maar ook het contact met de mensen die kleding komen brengen wil de Vijfhuizenaar niet missen. Aan stoppen denkt hij nog niet. “Een inleverdag is één groot sociaal gebeuren. Mensen spreken elkaar en er wordt heel wat afgelachen. Ook mijn vrouw Nel is daarbij onmisbaar. Zij zorgt al vanaf de eerste dag voor de koffie.”

‘Het goede doel is veel belangrijker dan ik’ VIJFHUIZEN - Vanwege bijna dertig jaar onafgebroken inzet voor Sam’s Kledingactie voor noodhulpprojecten van Mensen in Nood heeft Klaas Roodenburg de gouden ere-speld ontvangen. Hij noemt het leuk dat ze eraan gedacht hebben, maar nodig vindt hij het niet. “Het goede doel is veel belangrijker.”

Op verzoek van de diaconie van de toenmalige Gereformeerde Kerk zette Klaas Roodenburg in 1980 in zijn woonplaats de schouders onder de kledingsacties die tweemaal per jaar worden gehouden. Heel lang was dorpsgenoot Siem Borsje zijn maatje. “Het was altijd dikke pret met hem. Siem was, zoals je dat noemt, prettig gestoord. Hij wist van iedereen wel wat en zei dat ook. Maar niemand kon kwaad worden op Siem die net als ik, genoot van alle verhalen.”

Naast goede, draagbare kleding zamelt Sam’s Kledingactie ook schoenen, lakens, gordijnen en dekens in. Alles wordt verkocht aan sorteerbedrijven die kleding afzetten in regio’s in Afrika en Oost-Europa waar mensen grote behoefte hebben aan goede maar betaalbare kleding. De opbrengst van de verkochte kleding gaat naar noodhulpprojecten van Mensen in Nood. Slachtoffers van natuurrampen, oorlog en honger worden weer op de been geholpen. Sinds eind 2006 gaat een groot bedrag naar het voedselzekerheidsprogramma van Cordaid Mensen in Nood in Oost-Congo waar twee miljoen ontheemden en vluchtelingen proberen te overleven. Juist voor die mensen vindt Klaas Roodenburg het spijtig dat de opbrengst van de kledingactie terugloopt. “In 1980 werd in Vijfhuizen gemiddeld ruim twee ton ingeleverd. Nu is dat nog maar zo’n 800 kilo. Er is veel concurrentie. De komende kledingactie is 17 mei. Ik hoop dat veel mensen tussen half tien en half twaalf bij de Verbondskerk kleding komen inleveren. Voor de mensen die snakken naar hulp.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie