Hoofddorpse Hennie Koole vindt gat in de markt

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Hoe zou een sieraad op de beugel van mijn dochter staan? Dat vroeg Henny Koole uit Hoofddorp zich af. Ze was op vakantie in Oostenrijk en ineens had ze een idee. “Ik heb altijd ideeën. Dus ik dacht: ik laat het even bezinken. Maar toen ik thuis kwam, bleef ik er over nadenken”, aldus Hennie Koole. “Het leek me wel wat, iets maken om een beugel op te vrolijken. Je hebt wel gekleurde elastiekjes, maar een sieraad bestaat nog niet.” Ze besloot iets met haar idee te gaan doen. “Een meisje dat ik ken is edelsmid en heeft de opleiding tandtechniek gedaan. Samen met mijn dochter ging ik naar haar toe en legde het idee voor. Het duurde een aantal maanden, maar uiteindelijk kwam het resultaat: een klein blokje van witgoud met een steentje erin. Mijn dochter probeerde de Bracebling uit en het stond haar hartstikke leuk.”

De Bracebling: een sieraad voor je beugel HOOFDDORP - Buitenboordmotoren. Dat is wellicht nog de meest vriendelijke bijnaam van de beugel die al heel wat gebitten heeft rechtgezet. Onding en lelijk zijn een paar andere. Die laatste kan dankzij een vinding van de Hoofddorpse Hennie Koole gewijzigd worden in sieraad.

Haar dochter was enthousiast, maar zou haar man dat ook zijn. Die had zich wel eens laten ontvallen ‘heb je haar weer met haar ideeën’. Er werd daarom niets verteld tot het grote moment dat het beugelsieraad thuis kwam. “Ik was benieuwd. Mijn man Martin is altijd heel nuchter, maar tot mijn verbazing viel het meteen in goede aarde.” Omdat de Bracebling een klein formaat heeft, bedacht Martin een inzettangetje om het bevestigen makkelijker te maken.

Hennie Koole is nu al twee jaar bezig met haar Bracebling. Ze is aangesloten bij de Nederlandse Orde Voor Uitvinders (NOVU) en vroeg octrooi aan. “Wereldwijd wordt dan onderzocht of jouw product al door iemand anders uitgevonden is, of op de markt is.” Omdat Hennie Koole de uitvinder is van het beugelsieraad, heeft zij als enige het recht om het product te verkopen.

De Bracebling is gemaakt van kunststof. “Anders wordt het te duur. Nu kunnen jongeren ze voor zes euro via internet bestellen.” Tot op heden is er één model, met glimmende steentjes in alle kleuren, typisch voor meisjes. “In de toekomst wil ik ook uitvoeringen voor jongens maken, met de vorm van een voetbal bijvoorbeeld.” Maar daar denkt Hennie Koole nu nog even niet aan. “Eerst maar zien of het aanslaat.”

Meer informatie op www.bracebling.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie