4-mei-toespraak wethouder Horn onverwacht onder vuur

15 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Het college van burgemeester en wethouders heeft overwogen om een aanklacht tegen Heertje in te dienen wegens smaad, maar deze week is besloten daarvan af te zien. “Het college is beducht voor meer commotie”, legt gemeentewoordvoerder Wim Koevoet uit. “En die commotie past niet bij de waardigheid van Dodenherdenking.”

Professor Arnold Heertje: wethouder is Holocaust-ontkenner NIEUW-VENNEP - Er is commotie ontstaan over de toespraak die wethouder Tom Horn 4 mei hield bij de jaarlijkse Dodenherdenking in Nieuw-Vennep. De bekende professor Arnold Heertje, die na Horn het woord voerde, noemde de wethouder een “Holocaust-ontkenner”, omdat hij in zijn toespraak niet specifiek de vervolging van de joden in de Tweede Wereldoorlog heeft genoemd.

Professor Heertje vindt dat wethouder Horn door de joodse slachtoffers niet in zijn toespraak te noemen is voorbijgegaan aan het belangrijkste onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde de wethouder daarmee zelfs op één lijn met moslimterroristen. Heertje noemde de toespraak bovendien ‘’beschamend’’, ‘’a-historisch’’ en ‘’onpersoonlijk’’.

Wethouder Tom Horn liet naderhand weten dat hij de commotie rondom de Dodenherdenking in Nieuw-Vennep betreurt. Door de ophef wordt geen recht gedaan aan de waardigheid die deze bijeenkomst behoort te kenmerken, meent hij. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om de heer Heertje in zijn gevoelens te kwetsen”, zo stelt de wethouder. “Maar ik op mijn beurt ben gekwetst door de beschuldiging dat ik de jodenvervolging niet serieus neem.”

Overigens was de tekst die Tom Horn in Nieuw-Vennep uitsprak precies dezelfde als die burgemeester Theo Weterings, andere wethouders en ook raadsleden op 4 mei elders in Haarlemmermeer hebben uitgedragen. Daardoor bleef de beroering niet beperkt tot wethouder Horn, maar werd de gemeente er direct bij betrokken.

Daarom is het college met een verklaring gekomen, waarin het afstand neemt van de uitlatingen van professor Heertje. Namens het college werpt burgemeester Weterings het verwijt dat de gemeente de Holocaust zou ontkennen verre van zich. De burgemeester noemt het optreden van Heertje “ongepast”.

Volgens de burgemeester heeft de gemeente de lijn gevolgd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Die lijn komt erop neer dat op 4 mei allen, burgers en militairen, worden herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Weterings: “Onze toespraak was dus volkomen in lijn met dit uitgangspunt. Het is mij dan ook een raadsel waarop de constatering is gebaseerd dat dit college de Holocaust ontkent.”

De Dorpsraad Nieuw-Vennep heeft de uitlatingen van professor Heertje “op dat moment” en “op die lokatie” afgekeurd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie