Na kritiek complimenten voor rotonde Altenburg

22 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Hij is nog niet helemaal af, maar nu al is duidelijk te zien hoe de rotonde er straks bij ligt. Niet te dicht bij de woningen, ruim opgezet en ook nog eens voorzien van een stukje natuur. Dat laatst is vooral een verdienste van het experiment ‘adopteer een rotonde’ waar de gemeente vorig jaar mee van start is gegaan. Met als resultaat dat meerdere rotonden in Haarlemmermeer door bedrijven ‘geadopteerd’ zijn die vervolgens zorgdragen voor een fraaie aankleding. ‘Op z’n Frans’ zou wethouder Jeroen Nobel zeggen, want daar heeft hij het idee opgedaan om de saaie rotonden te laten herinrichten met planten en struiken.

‘Het is hier een stuk veiliger geworden’ HOOFDDORP - Het heeft wat overleg gekost en een discussie binnen de gemeenteraad. Maar nadat de omwonenden enkele jaren geleden al aangaven dat de verkeerssituatie op de kruising Altenburg - Breeburgsingel onhoudbaar begon te worden ligt er dan eindelijk de zo gewenste oplossing: een rotonde.

Voordat het echter zover was, is er eerst nog wel heel wat water door de Rijn gestroomd i.c. hebben elke dag duizenden auto’s het gewraakte kruispunt gepasseerd. In veel gevallen zonder al te veel schade op te lopen, maar volgens enkele bewoners die dicht bij het kruispunt wonen, ging dat niet voor iedereen op. Mevrouw Yuksel: “Het was niet elke dag raak, maar één keer in de week haalden we wel. Vooral in de zomermaanden was het vaak raak door de lage stand van de zon. Automobilisten die vanaf de Van Heuven Goedhartlaan kwamen en richting Leenderbos reden, zagen te laat dat de kruising volstond.” Het grote aantal verkeersbewegingen, het geluid van remmende en optrekkende auto’s, het vraagstuk van veilig oversteken, die combinatie leidde uiteindelijk tot een gezamenlijke reactie richting gemeentebestuur. Daar werd wel op gereageerd, maar volgens de omwonenden op een verkeerde manier. Vanuit de gemeentelijke organisatie werd namelijk het plan geopperd het kruispunt om te zetten in een rotonde. Bewoners van Altenburg reageerden meteen: die komt te dicht bij onze woningen. Het kostte vervolgens een vergadering in het raadhuis en hernieuwd overleg, maar daarna werd toch een akkoord bereikt. De werkzaamheden konden beginnen. Die zijn nu zover gevorderd dat al een deel van de rotonde gebruikt kan worden. De bezwaren zijn gewijzigd in complimenten. “Het is een stuk veiliger geworden én ook stiller, want het verkeer kan nu gewoon doorrijden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie