Roofvogel Ikarus niet in voor een show voor winnares Anoek

22 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Dat is nog een verrassing, dus dat vertellen de juffen niet. Bij de klimpiramide moeten ze even wachten. Terwijl de kinderen naar boven klauteren, komt in de verte Thomas Buchner aangelopen. Hij is niet alleen. “Hij heeft iets in zijn hand!”, roepen de kinderen in koor.

Namenwedstrijd papegaai Heimanshof krijgt een staartje HOOFDDORP - Leerlingen van groep 7 van de Albert Schweizerschool lopen met de hele klas door het Haarlemmermeerse Bos. “Wat gaan we doen, wat gaan we doen?”

Omdat leerlinge Anoek Veenendaal de winnende naam ‘Fladder’ voor de tweede papegaai in De Heimanshof heeft bedacht, krijgt ze als prijs een privé-roofvogelshow met de hele klas in het Haarlemmermeerse Bos. Maar dat weten ze nog niet.

Als Thomas Buchner dichterbij komt, zien ze dat het een vogel is. Het is Ikarus, een Amerikaanse woestijnbuizerd. Aandachtig bekijken de leerlingen de roofvogel. Bijna-valkenier Thomas weet alles over haar te vertellen. “De buizerd is lui en eet het liefst konijnen en muizen. Die verscheurt ze met haar snavel, tong en nagels. Ze kan 80 kilo drukkracht uitoefenen met haar poten. De scherpe nagels gebruikt ze om door de vacht van haar prooi heen te priemen.”

En omdat Anoek de wedstrijd heeft gewonnen, mag ze hem vasthouden. Aarzelend en met grote ogen kijkt ze hem aan. Een echte roofvogel op mijn hand? Anoek doet de leren handschoen aan. Moedig steekt ze haar arm uit en Ikarus gaat erop zitten.

Uiteindelijk was de vogel helemaal niet zo eng als ze had gedacht. “Ik vond het hartstikke meevallen! Ik had gedacht dat ze veel zwaarder was.”

De kinderen houden de buizerd goed in de gaten. Ze willen geen beweging missen. Eigenlijk zou Ikarus een roofvogelshow moeten geven, maar die krijgen ze niet. Als Thomas haar los laat, duikt ze meteen een boom in. Daar blijft ze een tijdje zitten. Vervolgens gaat ze - in plaats van achter het duivenvleugeltje van Thomas - achter een ekster aan. Ze krijst en maakt rare geluiden. “Vandaag is ze een beetje chagrijnig”, legt Thomas uit. De leerlingen kunnen het dier ook niet aaien omdat ze het niet prettig vindt.

Gelukkig hebben ze genoeg vragen. “Hoe vangt ze haar prooi? In wat voor kooi leeft ze? Hoe vaak mag ze naar buiten?” Geduldig geeft Thomas Buchner antwoord op hun vragen. Maar als laatste… willen de kinderen toch nog een keer zien hoe ze vliegt. Helaas gaat Ikarus weer meteen in een boom zitten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie