Op de valreep toch nog jeugd op VVD-avond over jongeren

5 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Dit onverwachte slotakkoord van het politiek café van de VVD was te danken aan bezoeker Larry Zilverberg, die zelf ook met jongeren werkt in Haarlemmermeer, met name op sportgebied. Hij ging naar de twee jongens toe om ze bij de discussie te betrekken. Het waren twee vrienden uit Pax en Floriande.

Onverwachte jonge bezoekers drinken na afloop gezellig een biertje mee HOOFDDORP - ‘De jeugd heeft de toekomst’ was het thema van de VVD-bijeenkomst afgelopen maandagavond in De Beurs in Hoofddorp. Maar de discussie dreigde zonder inbreng van jongeren zelf te eindigen. Totdat er op de valreep toch nog twee 16-jarige jongens werden binnengeroepen, die op de stoep voor De Beurs zaten. Ze dronken na afloop gezellig een biertje mee.

Eén van de knapen vermoedde dat de bijeenkomst wel over ‘hangjongeren’ was gegaan en over criminaliteit onder jongeren. De twee mochten ook vertellen wat ze van de situatie voor de jeugd in hun gemeente vinden. De bekende verhalen volgden: er is veel te weinig te doen voor de jeugd en ook qua uitgaan is het erg mager gesteld in de polder.

Volgens de jongen uit Floriande wordt er in zijn wijk erg veel gehangen. Het blijft dan meestal niet bij dollen en kletsen, maar jongeren van niet veel ouder dan twaalf zouden op grote schaal blowen en bier drinken. “Zonder dat hun ouders het weten”, voegde hij er nog aan toe.

Multiprobleemgezinnen

De discussiebijeenkomst van de VVD, de laatste van het seizoen, trok aanvankelijk een handjevol belangstellenden, uitsluitend volwassenen dus. Manager Anita Huls van Bureau Jeugdzorg en wethouder Arthur van Dijk van Jeugd en Onderwijs waren de inleiders.

De eerste gaf een inkijkje in de werkwijze van Bureau Jeugdzorg in het algemeen en die in Haarlemmermeer in het bijzonder. Volgens Anita Huls is het aantal hulpvragen de laatste vijf jaar voortdurend toegenomen.

Dat komt vooral doordat Jeugdzorg intensiever samenwerkt met politie en justitie. Ook het aantal multiprobleemgezinnen neemt toe. “Bij ons staat het belang van het kind altijd voorop”, aldus Huls.

Jeugdzorg houdt zich sinds kort uitsluitend bezig met kerntaken als onder meer jeugdbescherming, jeugdreclassering en de Kindertelefoon. De zorg aan jongeren met minder ernstige problemen wordt overgedragen aan andere partijen. Jeugdzorg is hierover in gesprek met Meerwaarde en de GGD. Wethouder Van Dijk verwacht dat nog meer partijen belangstelling zullen hebben om deze zorg te verlenen.

Van Dijk vertelde dat uit een overzicht van de Stadsregio Amsterdam blijkt dat het risico op probleemjongeren toeneemt. Dat is logisch, want er komen steeds meer jongeren bij.

Volgens de wethouder is er de komende jaren daarom genoeg werk aan de winkel. Hij heeft niet de illusie de criminaliteitscijfers onder jongeren terug te dringen. “Als ik daar op word afgerekend, kan ik wel inpakken.”

Arthur van Dijk benadrukte dat het jeugdbeleid in de gemeente goed op koers ligt. “Maar nog niet alle vragen zijn beantwoord. Er lopen nog onderzoeken.”

Het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin, dat later deze maand in Nieuw-Vennep wordt geopend, wordt als een tastbaar bewijs van het jeugdbeleid beschouwd.

Uiteindelijk moeten er ook meer voorzieningen voor jongeren komen, zo beloofde de wethouder. Hij noemde als voorbeeld een tijdelijk onderkomen aan de Rijstvogelstraat in Badhoevedorp dit jaar en een nieuw jongerencentrum in Floriande volgend jaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie