Apothekers voeren actie tegen prijsdaling geneesmiddelen

12 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De gezamenlijke actie is een reactie op het besluit van een aantal zorgverzekeraars om niet alle merken geneesmiddelen te vergoeden. Die verandering gaat in per 1 juli 2008. Vanaf die datum zal een aantal zorgverzekeraars de aanspraak op een aantal merken geneesmiddelen beperken. Om voor vergoeding in aanmerking te blijven komen, kan het nodig zijn dat de patiënt overstapt naar een ander merk dan hij/zij gewend is. De werkzame stof in deze geneesmiddelen is overigens wel hetzelfde. Er kan van de regel afgeweken worden, maar de arts moet dit dan op het recept vermelden.

HOOFDDORP - Apothekers juichen lagere prijzen toe. Maar dan moet er wel een eerlijk tarief tegenover staan. Dat laten de gezamenlijke apothekers uit Haarlemmermeer in een schriftelijke reactie weten. In het schrijven leggen ze meteen uit waarom zij een handtekeningenactie houden en snoep uitdelen.

De prijsverlaging heeft - uiteraard - gevolgen voor apotheken. “De apotheek”, zo laat hun woordvoerster weten, “wordt gedeeltelijk betaald uit de verkoop van medicijnen en gedeeltelijk door een vergoeding van de overheid voor ons werk. Door de prijsdaling vervalt een deel van de inkomsten. De vergoeding van de overheid wordt niet hoger. Daardoor kunnen apotheken in de problemen komen. Wij maken ons dan ook zorgen over de ontwikkelingen. Vandaar dat we nu actie voeren, omdat de apotheker het serviceniveau wil handhaven. Denk aan: een zorgvuldige medicatiebewaking voor een veilig gebruik van uw geneesmiddelen, deskundig advies en uitleg over het gebruik van geneesmiddelen, voortdurende aandacht voor kwaliteit, beschikbaarheid van apothekers en assistenten voor vragen of een persoonlijk gesprek, regelmatige afstemming met uw huisarts, persoonlijke begeleiding van uw geneesmiddelgebruik, een verantwoord assortiment, optimale bescherming van uw persoonlijke gegevens en voortdurende zorg voor uw gezondheid.”

De brief sluit af met: “De apothekers juichen lagere prijzen toe. Maar dan moet er wel een eerlijk tarief tegenover staan. Uw apotheker vraagt steun van de patiënten. Met deze steun willen we ook aan de Tweede Kamer duidelijk maken dat we alleen goede farmaceutische zorg kunnen blijven leveren als daar een kostendekkend tarief tegenover staat.”

De handtekeningenlijsten liggen in de apotheken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie