Bewoners Ulriksholm zijn jongerenoverlast meer dan zat

12 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De veroorzakers: jongeren uit de eigen wijk, maar ook jongeren uit andere delen van Bornholm. De sfeer in de omgeving Ulriksholm is inmiddels zo omgeslagen dat er in het onderling mailverkeer tussen bewoners, gemeente en politie gesproken wordt over ‘als de politie niets doet, dan doen we het zelf wel. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.’ En ‘je wordt knettergek van dat zooitje schorrie morrie voor de deur. We pakken het zelf met grove hand aan’.

Roep om harde aanpak steeds luider HOOFDDORP - De afgelopen weken leek het even goed te gaan. Maar sinds vorige week is het, aldus bewoners van Ulriksholm in de Hoofddorpse wijk Bornholm, weer helemaal mis. Meubilair in de sloot, vuil op de straat, vernielingen, beledigingen, het is, volgens de bewoners, te gek voor woorden.

Uit hetzelfde mailverkeer blijkt dat de gemeente en de politie op de hoogte zijn van de problemen en dat er aandacht voor is. “Maar aan aandacht alleen hebben we niets”, aldus een van de bewoners die liever niet met naam en toenaam in de krant komt. “Er moet nu echt iets gedaan worden. Convenanten sluiten, er over vergaderen, een politie die een keer komt praten met de jongeren. Het helpt helemaal niets.” Om vervolgens te wijzen op een schriftelijke reactie afkomstig van de gemeente, Staf Bestuur en Directie. “Als je zoiets leest, wat denk je dan?” ‘Op 20 december 2007 is er een convenant opgesteld die de samenwerkingsafspraken formaliseert tussen de politie Kennemerland, Stichting Meerwaarde en de gemeente Haarlemmermeer ten aanzien van de aanpak van jongeren in de openbare buitenruimte. Het accent van de samenwerking ligt op het uitwisselen van informatie en in een gezamenlijk optreden dat wordt bevorderd door voldoende kennis over elkaars rollen en taken. Het moet een integrale en eenduidige aanpak bevorderen. Daarnaast zijn er door de verschillende partijen afspraken met elkaar gemaakt op strategisch en beleidsniveau. De problemen in Ulriksholm zullen conform deze afspraken opgepakt worden.’ De bewoner: “Hier word je toch niet goed van. Aanpakken die zooi!”

Die mening wordt ruimschoots gedeeld door de bewoners van Ulriksholm die enkele weken geleden nog de hoop vestigden op de politiek. SP’er Peter Hagen bracht de problematiek (opnieuw) ter sprake bij de burgemeester. Die liet toen weten de raad op de hoogte te stellen zodra de situatie in Bornholm zich verbetert. Dát de problemen bekend zijn bij de politie, blijkt overigens uit een mailtje vanuit de al eerder gemeente Staf en Directie. Daarin staat letterlijk: ‘De politie meldt dat er inderdaad sprake is van een toename van overlast in de buurt van de straat Ulriksholm. In de inventarisatie Jeugdgroepen uit 2006 is deze groep jongeren te typeren als hinderlijke groep.’

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie