Poging wereldrecord op laatste Friese Paardendag

3 juli 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De twintigste editie van de Friese Paardendag, komende zondag in het Haarlemmermeerse Bos, krijgt een bijzonder tintje. Tijdens het toonaangevende en internationale dressuurevenement wordt een poging gedaan het wereldrecord paraderijden met uitsluitend Friese paarden te verbeteren voor vermelding in het Guinness Book of Records.

Parade met 150 zwarte schoonheden onder het zadel

De twintigste uitvoering van wat is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste dressuurevenement voor Friese paarden lijkt tevens de laatste te zijn. Het zwarte spektakel, waarvoor dit jaar met veertien dressuurringen en ruim 200 combinaties een overweldigende belangstelling bestaat, moet in 2009 wijken voor het Concours Hippique dat het Europees Kampioenschap Junioren en Young Riders heeft binnengehaald. Henk en Vera Loerakker van stal De Kruuk die het evenement vanaf de allereerste dag organiseren, zijn diep teleurgesteld. Het steekt hen dat zij het veld moeten ruimen. “Wij zitten al twintig jaar op de eerste zondag in juli en dan plotseling claimt het Concours Hippique deze dag. Ze zeggen in goed overleg, maar we moesten het uit de krant vernemen. Vanwege andere paarden-evenementen kunnen we niet uitwijken. Een andere geschikte locatie is niet voorhanden zodat op weinig elegante wijze het grootste dressuurevenement voor Friese paarden ter wereld om zeep geholpen is. Laten we niet vergeten dat ook de Friese Paardendag bijdraagt aan citymarketing want vanuit het hele land, België en Duitsland komen deelnemers en toeschouwers naar Haarlemmermeer”, zegt het echtpaar dat inmiddels vele en vaak emotionele reacties heeft ontvangen.

De programma-indeling van de Friese Paardendag is karakteristiek. Vanaf 9 uur worden alle dressuurrubrieken verreden en de selecties voor de finale Bestgaande Fries. Vanaf 13 uur kunnen publiek en deelnemers genieten van shows met mennen, tuigen en paardenvoetbal en de finale Bestgaande Fries. De grote parade met de poging een wereldrecord neer te zetten en prijsuitreiking te paard beginnen om 15 uur. Getracht wordt om met liefst 150 Friese paarden (hengsten, ruinen en merries) onder het zadel, twee aan twee en aaneengesloten verscheidene figuren te rijden. Het evenement is gratis toegankelijk.

Begonnen als een onderling wedstrijdje met vijftien deelnemers in de parade groeiden de aantallen en de populariteit elk jaar opnieuw met grote sprongen. Evenals het niveau van de combinaties die vandaag de dag op Grand Prix-niveau starten en uitkomen in wereldbekerwedstrijden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie