Roggelelie

10 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De roggelelie of oranjelelie is een overblijvende lelieachtige. Het is een circa 70 cm hoge, in juni en juli bloeiende plant. De plant groeit uit een bol en het ondergrondse stengeldeel vormt naast stengelwortels ook broedbollen. De voortplanting gebeurt in ons land vooral via broedbollen. De maximaal vijf, klokvormige, oranje bloemen staan in een tros aan de top van de bloeistengel.

De roggelelie is een fraaie en opvallende bloem die een kleurrijke bijdrage levert aan het landschap. Roggelelies verdragen wel enige schaduw, maar kunnen er niet tegen als hun groeiplaats helemaal dichtgroeit. De roggelelie staat graag op een wat zure plaats met een pH van 3.8 tot 4.5 en waar enig (kwel)water door de bodem sijpelt.

Bijzonder:

De roggelelie staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. Met name de provincie Drenthe heeft speciale aandacht voor de roggelelie en doet aan voorlichting over het beheer van deze soort.

De reden dat de roggelelie deze week besproken wordt, is dat De Heimanshof dit voorjaar een ruimhartige gift van een aantal honderden inheemse bollen mocht ontvangen samen met onze zustertuin Thijsse’s hof in Bloemendaal en een tuin in Drenthe. De lelies staan in een nieuw aangelegd landschapje op dit moment prachtig te bloeien.

Waar:

De plant komt van nature voor in Europa. In Nederland kwam de plant vanouds voor op de “eeuwige” winterroggeakkers langs essen en beekdalen in het oosten van het land, maar is vandaar ook uitgeplant in tuinen.

De plant komt ook voor op open plekken in bossen. Het verspreidingsgebied was Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland, maar tegenwoordig is alleen nog één natuurlijke groeiplaats bekend in Drenthe. In oude boerentuinen zijn hier en daar nog nakomelingen van planten uit roggeakkers te vinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie