Ministerie wil alsnog evangelische school toestaan

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De Haarlemmermeerse onderwijswethouder Arthur van Dijk heeft ‘onaangenaam verrast’ gereageerd op het aangepaste besluit van staatssecretaris Dijksma om alsnog een evangelische basisschool op te nemen in het Plan van Nieuwe Scholen in Haarlemmermeer. Hierdoor kan, aldus de wethouder, de ongewenste situatie ontstaan dat de gemeente een school krijgt die onvoldoende levensvatbaar is. Hij overweegt hoger beroep aan te tekenen tegen de herziene beslissing van de staatssecretaris.

Het college en de gemeenteraad hebben eerder de aanvraag, afkomstig van de Stichting voor Evangelische Scholen, afgewezen. Het voornaamste argument hierbij was dat de beoogde nieuwe Evangelische Basisschool de stichtingsnorm niet haalt. Tot voor kort onderschreef de staatssecretaris het Haarlemmermeerse standpunt. Maar in een recente brief komt zij hierop terug. Het ministerie zou een rekenfout hebben gemaakt en herziet nu zijn beschikking van 31 maart in zijn nieuwe brief. Wethouder Arthur van Dijk benadrukt dat hij niets tegen een evangelische school heeft. “Het gaat puur om de vraag of zo’n school in onze gemeente levensvatbaar is. Het antwoord op die vraag luidt volgens ons ‘nee’. In Haarlemmermeer is tot dusverre nauwelijks belangstelling voor een evangelische basisschool, ook niet als zo’n school in een andere gemeente staat. Zelfs als Haarlem wordt meegerekend bij het zogenaamde voedingsgebied van een evangelische school in Haarlemmermeer wordt de norm niet gehaald.”

De Stichting tekende vervolgens bezwaar aan tegen het Haarlemmermeerse besluit. In maart van dit jaar gaf de staatssecretaris in een brief te kennen het Haarlemmermeerse standpunt te delen. Het schoolbestuur heeft in 2008 een nieuw verzoek om voor opname in het Plan van Nieuwe Scholen ingediend maar wederom wezen het college én de gemeenteraad dit af. Ook ging het schoolbestuur in hoger beroep bij de Raad van State omdat een rekenfout zou zijn gemaakt. Deze is dus nu erkend door de staatssecretaris.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie