‘Je kunt nergens meer heen bellen, bij alles staat www’

24 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp legde samen met vrijwilligers van het personeelfonds van KPN de basistechnieken en mogelijkheden uit, en deed zijn best om bezoekers te enthousiasmeren voor computergebruik. “Ik wist eigenlijk helemaal niets van een computer. Ik heb er wel eens bij mijn kinderen achter gezeten, maar het was heel erg leuk om er nu even rustig voor te zitten,” vertelt een mevrouw die enthousiast de bus verlaat.

Nationaal Fonds Ouderenhulp geeft computerles aan bewoners Horizon HOOFDDORP - Dinsdag stond er voor verpleeghuis Horizon een donkerblauwe bus geparkeerd. In deze zogenaamde ComputerPlusBus konden senioren rustig kennismaken met de computer.

“Het belangrijkste is dat er een eerste drempeltje genomen wordt,” zo legt Reinder Dijkstra van Fonds Ouderenhulp het voornaamste doel van de computerbus uit. “Ouderen hebben vaak angst dat ze het niet kunnen, en hier laten we zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. We introduceren dan ook echt de eerste stappen van de computer: we doen muisoefeningen, en geven aan wat er allemaal mogelijk is. Zo leggen we bijvoorbeeld uit hoe je kunt telebankieren. Maar nogmaals: het belangrijkste is om angst weg te nemen. We raden mensen altijd aan hierna op een computercursus te gaan.”

De bus rijdt van maart tot augustus door heel Nederland en doet onderweg 160 locaties aan. Maandag was Badhoevedorp aan de beurt en dinsdag arriveerde de bus in Hoofddorp. Op zo’n dag kunnen mensen vrijblijvend binnenlopen en staat er koffie en gebak. En overal trekt het veel bekijks. “Veelal zijn het mensen die nog nooit iets met een computer gedaan hebben,” vertelt Dijkstra. “En die hebben vaak het gevoel dat ze zonder computer iets mislopen. Ik denk dat de televisie daar medeschuldig aan is. Ik heb meerdere keren de klacht gehoord dat je nergens meer naar toe kunt bellen, maar dat ‘overal www staat’. Dat is natuurlijk ook echt zo. Maar los daarvan is het erg handig om met de computer kennis te maken. Er is steeds meer te vinden, en bovendien krijgen mensen een groter gevoel van zelfredzaamheid als ze internet weten te gebruiken.”

Iedereen die de bus in Hoofddorp gemist heeft, kan deze later in het jaar vinden in onder meer Amsterdam, IJmuiden, en Heemskerk. Voor meer informatie kan men bellen naar (030) 656 77 74. “Maar voor wie zelf wil oefenen, is het een goed idee om de site www.steffie.nl op te zoeken. Daar wordt op een rustige manier de basismogelijkheden van het internet uitgelegd,” zo tipt Dijkstra.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie