Badhoevedorpse zussen terug van Wereld Jongeren Dagen

7 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Ze zijn amper terug uit Down Under als Ingrid en Yvonne tegenover een verslaggever van deze krant hun reis opnieuw beleven. In een bijna onafgebroken woordenstroom verhalen ze over hun ervaringen, de gastvrijheid, hun belevenissen en hun kennismakingen met leeftijdsgenoten. Vanuit alle hoeken van de aardbol zijn zo’n 400.000 jongeren naar Sydney gekomen voor het grootste jongerenevenement ter wereld. Uit Nederland zijn zevenhonderd jongeren afgereisd. In hun gezelschap bevinden zich drie bisschoppen, onder wie monseigneur De Jong uit Roermond. “Het was een bijzondere ervaring om te zien hoe de jongerenbisschop van Nederland tussen de jongeren in en ook op een simpel matje tijdens de nachtwake zijn vermoeide ogen dichtdeed,” vertelt Ingrid die na de vakantie gaat studeren voor haar titel Master in Accountancy. “Net zoals de boeiende catechese door de bisschop, die zijn verhaal in alledaagse stijl vergezeld liet gaan van een powerpointpresentatie, of de viering met alle Nederlandse deelnemers.”

‘Een onvergetelijke ervaring die we niet hadden willen missen’ BADHOEVEDORP - Ze waren nieuwsgierig geworden door de beelden uit Keulen (2005), maar het feit dat de Wereld Jongeren Dagen dit jaar in Australië gehouden zouden worden heeft voor de zussen Ingrid (21) en Yvonne (23) van der Horst de doorslag gegeven zich aan te melden. Het is een onvergetelijke ervaring geworden die ze niet hadden willen missen.

Voor zus Yvonne, druk bezig met haar rechtenstudie, was de aankomst van paus Benedictus een heel bijzonder moment. “Dolle vreugde was er op de kade toen het schip aankwam. Dat werkte heel aanstekelijk. De Nederlanders stonden mooi vooraan. We konden hem bijna aanraken. Iedereen waardeerde het dat de paus op zijn leeftijd die verre reis had willen maken.” Indrukwekkend noemen beiden de openingsmis met 200.000 jongeren aan de haven met de bekende brug van Sydney als decor. “Het groepsgevoel is overweldigend.”

Tijdens de Wereld Jongeren Dagen is Engels de voertaal, ook tijdens alle internationale vieringen. Voor zowel Ingrid als Yvonne was het steeds een ontroerend moment wanneer het Onze Vader gebeden werd. “Ieder doet dat in zijn eigen taal. Op zo’n moment ervaar je nog eens extra hoe mooi het is om samen met al die andere jongeren je geloof te vieren. Je beseft nog maar eens dat je niet alleen bent,” zeggen de zussen die pastor Henny Post van de Engelbewaardersparochie dankbaar zijn dat hij hen enthousiast heeft gemaakt voor het evenement. Met allerlei bijbaantjes en sponsoracties in de parochie hebben zij het geld voor de reis bijeen gespaard. Na de vakantie gaan ze in de kerk verslag uitbrengen en de parochianen bedanken voor hun geweldige steun.

Yvonne en Ingrid zijn drie weken in Australië geweest. Bij gastgezinnen ervoeren ze de enorme gastvrijheid van de Aussies. Ze gingen op kangoeroe-safari, aaiden koala’s en snoven cultuur op in Sydney en Melbourne. Ze vragen ze zich af of ze ooit nog zó’n indrukwekkende reis zullen maken. Hun ouders volgden op tv alles wat over de Jongerendagen werd uitgezonden. “Zitten we naar het een na laatste WJD Journaal te kijken en daar komen onze dochters prominent door het beeld. Echt heel bijzonder,” zegt moeder Luus stralend. Ook Yvonne spreekt over een moment dat voor haar ‘heel bijzonder’ was. “Dat was bij het vertrek. Ik had al vier maanden in zware vorm de ziekte van Pfeiffer. M’n koffer inpakken ging maar net. Op Schiphol, omringd door blije jongeren, voelde ik iets door mijn lijf stromen. Ik twijfelde niet meer. Ik kon mee. Ik was genezen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie