Leerlingen 'De Zwanebloem' mogen weer naar school

13 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

ZWAANSHOEK - De 130 leerlingen van de openbare basisschool 'De Zwanebloem' in Zwaanshoek zijn maandag 18 augustus opnieuw 'weer naar school' gegaan. Een week daarvoor mochten zij dat feest als eens meemaken, maar dat duurde slechts twee dagen. Na een inspectie door vertegenwoordigers van de brandweer en de gemeentelijke Bouw & Woningtoezicht werd de school per direct gesloten. De inspectie was aangevraagd door het bestuur van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer, opdrachtgever voor een gedeeltelijke verbouwing van de school. Directeur Pia Kraak: "De verbouwing was al vóór de vakantie gestart en toen hebben de leerlingen gewoon les gehad. Tijdens de vakantie is de verbouwing voortvarend voortgezet, in de hoop dat de school op tijd klaar was. Aan het eind van de vakantie zijn we opnieuw gaan kijken en toen vonden wij dat er sprake was van een onveilige en ongezonde situatie. Kinderen konden bij brand niet meer op een veilige en verantwoorde manier de school verlaten. Dat vonden wij niet acceptabel, vandaar dat we een controle hebben aangevraagd. Dat was tijdens de laatste week van de vakantie, de controle was op maandag." De uitslag daarvan was dus negatief voor de school en het onderwijs. De school moest dicht.

Het bestuur en het team ondernamen meteen actie. Ouders inlichten, zorgen voor tijdelijke opvang (in het dorpshuis), al dat soort zaken. Het besluit om de school te sluiten werd overigens genomen door het gemeentebestuur.Verantwoordelijk wethouder Arthur van Dijk: "Het was een drastische, maar onvermijdelijke keus. De veiligheid en gezondheid van kinderen op school staat bij mij absoluut bovenaan. De gemeente gaat hier altijd uitermate zorgvuldig mee om. Sluiting van de school was een drastische maatregel, maar noodzakelijk."

De dagen na het drastische besluit is in overleg met de brandweer geprobeerd de school weer geschikt te maken voor onderwijs. Met succes, want na een eerste controle werd bekend gemaakt dat de school op maandag 18 augustus heropend mocht worden. De tweede schooldag zou er nog wel een hercontrole plaatsvinden in verband met de hoeveelheid stof. Ook die verliep positief, de kinderen gaan al weer vier dagen naar school.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie