‘Vorig jaar onnodige onrust door e-coli-bacterie’

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - Doordat de voorlichting aan de bevolking niet optimaal was, is er mei vorig jaar onnodig veel onrust ontstaan door de besmetting van het drinkwater met de e-coli-bacterie. Dat staat in een evaluatierapport van de Veiligheidsregio Kennemerland over de crisis. De deelnemende partijen in de Veiligheidsregio hebben maatregelen afgesproken om het volgende keer beter te doen.

Op dinsdag 15 mei vorig jaar werd de schadelijke e-coli-bacterie aangetroffen in het pompstation van waterbedrijf PWN in Hoofddorp. Daardoor raakte het drinkwater in de hele regio Kennemerland besmet. Na berichten in de media sloeg het PWN alarm. Ongeveer 180.000 huishoudens in het hele gebied moesten hun water twee minuten koken voordat ze het konden drinken. Het betekende het begin van zes hectische dagen vol indianenverhalen, flesjes water hamsteren en onnodige onrust.

De crisis duurde voort tot maandag 21 mei, toen het leidingnet weer schoon werd verklaard. De besmetting bleek te zijn veroorzaakt door vogels op het dak van het pompstation. Vervuild regenwater met vogelpoep was in het waterreservoir terechtgekomen. Eén van de maatregelen die het PWN direct afkondigde was dat het gras op het dak van het pompstation weg moest om de horde vogels daar te weren.

Voor Haarlemmermeer speelde toen mee, dat de gemeente qua hulpverlening onderdeel was van de regio Amsterdam-Amstelland. Hoewel in de evaluatie wordt vastgesteld dat de bestuurders goed hebben samengewerkt in de crisis, zijn er wel wat zaken verkeerd gegaan. Zo heeft het te lang geduurd voordat de besmetting tot crisis werd ‘gepromoveerd’ en was het ook onduidelijk wanneer het PWN de regie aan de regio heeft overgedragen.

Het meest kritisch is de evaluatie echter over de communicatie. “Kernbegrippen als snel, juist, betrouwbaar, toegankelijk en volledig zouden de basis moeten zijn van het voorlichtingsproces. Helaas is dit niet gebleken. Hierdoor is onnodig onrust ontstaan bij de bevolking”, aldus het rapport.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie