‘Spijtig dat we weg moeten’

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Sommige ondernemers uit De Markthof krijgen onderdak in de noodwinkels op het Marktplein, maar Jasmin hoort daar niet bij. “We zijn bezig met een winkelpand in de buurt”, zo vertelt de eigenaar. “Maar dat is allemaal nog niet zeker, dus ik kan er niet teveel over vertellen. We vinden het hartstikke moeilijk om weg te gaan. Ik zit hier nu vierenhalf of vijf jaar en juist de laatste tijd was het erg druk. Maar ja, we hebben geen keus. Het winkelcentrum zal toch gesloopt moeten worden.”

Chinees restaurant Jasmin vertrekt als laatste uit winkelcentrum De Markthof HOOFDDORP - Het Chinese specialiteitenrestaurant Jasmin in het centrum van Hoofddorp heeft gisteren noodgedwongen tijdelijk de deuren moeten sluiten. Het is de laatste onderneming die vertrekt uit winkelcentrum De Markthof, dat wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. “Erg spijtig dat we nu weg moeten”, zegt eigenaar H.K. Man van Jasmin bitter. Maar het restaurant keert terug in de Nieuwe Markthof.

De eigenaars van winkelcentrum De Markthof, de vastgoedbedrijven ProWinko en de Kroonenberg Groep, bevestigen dat er met alle ondernemers een regeling is getroffen over hun vertrek. “Een deel van hen keert terug in de Nieuwe Markthof en een ander deel niet”, vertelt manager O. Nieuwenhuis van de Kroonenberg Groep.

Met drie bewoners van appartementen boven De Markthof is echter geen overeenstemming bereikt over hun verhuizing. De drie blijven zich verzetten. De eigenaren zijn zelfs tot tweemaal toe naar de rechter gestapt. Vorige week diende bij de rechtbank in Haarlem opnieuw een kort geding, waarin van de bewoners werd geëist dat ze onmiddellijk vertrekken. “We voeren zo’n rechtszaak natuurlijk liever niet”, zegt Nieuwenhuis. “Maar soms kom je er samen niet uit en kun je niet anders dan naar de rechter gaan.”

Het juridische conflict draait om de vraag of bewoners verplicht zijn hun woning te verlaten als ze moeten wijken voor nieuwbouw. De bewoners houden vol dat dit alleen voor renovatie geldt en niet voor nieuwbouw. Het woord is nu aan de rechter, die komende woensdag een oordeel zal vellen. Bewoner Daansen wil het liefst op die beslissing wachten voordat hij commentaar geeft.

Als de eigenaren gelijk krijgen van de rechter gaan de werkzaamheden vanaf begin september met volle kracht van start. Eigenlijk was het de bedoeling om het winkelcentrum begin dit jaar al te slopen. “Maar de vergunningen waren nog niet op orde”, vertelt manager Nieuwenhuis. “De bewoners hebben onlangs ook nog bezwaar gemaakt tegen de sloopvergunning, maar dat bezwaar is door de rechter afgewezen.”

De Markthof is het oudste winkelcentrum van Haarlemmermeer en dateert uit de jaren zeventig. In de Nieuwe Markthof komt op de begane grond en eerste verdieping ongeveer 13.500 vierkante meter aan winkeloppervlakte. Op de derde en vijfde verdieping is plaats voor kantoren, ontspanning of sportvoorzieningen. Op de tweede verdieping komen ongeveer 180 openbare parkeerplaatsen. Een parkeerdek voorziet in zeventig parkeerplaatsen voor de bewoners van 49 appartementen op de bovenste drie verdiepingen.

De eigenaren gaan ervan uit dat de bouw van de Nieuwe Markthof begin volgend jaar kan beginnen. Het nieuwe winkelcentrum kan dan eind 2010 in gebruik worden genomen. Ondernemer Man vindt dat wel erg optimistisch. “Dat redden ze nooit. Het nieuwe winkelcentrum is niet voor 2011 klaar.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie