op slot voor autoverkeer

28 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Met het op 11 augustus genomen verkeersbesluit hoopt het College van b en w van Haarlem voor altijd het boek te kunnen dichtslaan. Ruim veertig jaar al wordt er gesteggeld over het veilig maken van het eeuwenoude verbindingsweggetje tussen Vijfhuizen en Schalkwijk. Alle maatregelen die werden genomen liepen op niets uit waardoor de weg door de Groene Zoom een sluiproute bleef met alle gevaarlijke situaties van dien.

Maatregel moet (brom-)fietsers en voetgangers meer veiligheid bieden VIJFHUIZEN - De gemeenten Haarlemmermeer en Haarlem willen de brug over de Ringvaart bij Vijfhuizen aanwijzen als (brom-)fietspad en de brug zodanig afsluiten dat autoverkeer onmogelijk is. Bewoners van het polderweggetje tussen Vijfhuizen en Schalkwijk hebben bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen maatregelen.

In het onlangs genomen verkeersbesluit staat dat het gemeentebestuur van Haarlem instemt met het fysiek afsluiten van de brug aan de zijde van Haarlemmermeer. Woningen en bedrijven die aan de weg Vijfhuizen liggen zijn dan alleen nog vanaf Schalkwijk te bereiken. Eén van de overwegingen is dat aan de veiligheid van het kwetsbare verkeer groter belang wordt gehecht dan aan de bereikbaarheid van de aanwonenden. In overleg met Haarlem werkt Haarlemmermeer mee aan het besluit van de buurgemeente. “Wij gaan aan onze kant van de brug de dingen doen die gedaan moeten worden”, aldus een woordvoerder.

De gebroeders Engele hebben hun agrarisch bedrijf aan de weg en ook zij maken bezwaar tegen de maatregel die zij ‘ondoordacht, onwettig, ondoelmatig en schadelijk’ noemen. “Afsluiten van de brug betekent dat de grote melktankwagens, tractoren, mestwagens en veewagens zich door de smalle straten van Schalkwijk moeten persen om ons bedrijf te kunnen bereiken. Dat levert gegarandeert gevaarlijke situaties op”, verzekert Jan Engele. “Bovendien hebben wij landerijen in Haarlemmermeer die met onze boerderij één geheel vormen. Wij moeten frequent heen en weer voor fouragering, mest en hooi. De brug is voor ons bedrijf een levensader. Afsluiten betekent een onherstelbaar infarct.” Jan Engele heeft een oplossing voor het probleem. “Een bussluis in de weg en we zijn van alle ellende af.”

Ook de Vijfhuizense dorpsvereniging maakt zich al tientallen jaren sterk voor een veilige route naar Schalkwijk. “Maar een melktankwagen door Schalkwijk kan niet. De brug afsluiten is dus geen optie”, zegt voorzitter Piet Blom. “Een bussluis, een deugdelijke verzinkbare paal, er moet toch iets te bedenken zijn waarbij de aanwonenden heen en weer kunnen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie