‘Blunder van de provincie levert een flinke schade op’

28 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Vorige week werd bekend dat de Raad van State na een bezwaar van de dorpsraad in Zwaanshoek voorlopig een streep heeft gehaald door de bebouwing van 46 kavels op de Boseilanden. Het bestemmingsplan voor het gebied zou in strijd zijn met het streekplan Noord-Holland Zuid. De twee woningen die er al staan, hoeven niet te worden afgebroken en de twee in aanbouw zijnde woningen kunnen ook gewoon worden afgebouwd. Maar de twee kavels waarvoor inmiddels een bouwvergunning was afgegeven, blijven voorlopig onbebouwd.

Vernietigende reacties op stilleggen van nieuwbouw op de Boseilanden HOOFDDORP - “Een blamage voor de provincie” noemt CDA-raadslid Steffe Bak het stilleggen van de nieuwbouw op de Boseilanden in Hoofddorp. “De provincie keurt een bestemmingsplan goed dat op een heel belangrijk punt in strijd is met het streekplan. Het gevolg is dat Haarlemmermeer voor de Boseilanden met een niet rechtsgeldig bestemmingsplan in z’n maag zit. Het is echt te dol voor woorden”, aldus de CDA’er. “Deze blunder van de provincie levert aanzienlijke schade op.”

CDA-raadslid Bak verwijt dat met name de provincie Noord-Holland. Die heeft immers een bestemmingsplan goedgekeurd dat helemaal niet goedgekeurd had mogen worden. Bak verwacht dat de provincie de geleden schade zal repareren. “Er moet een ruimhartige compensatie komen voor de gedupeerde kopers en een volledige inzet om te zorgen dat op zo’n kort mogelijke termijn alsnog vergunningen kunnen worden afgegeven.”

De CDA’er hoopt ook dat de gemeente een les heeft geleerd. “Het is ook een signaal aan de gemeente om niet blind te varen op de deskundigheid van de provincie.”

De fractie van de HAP betreurt vooral de gevolgen voor de mensen die wel een bouwvergunning hebben voor een kavel, maar nu niet kunnen bouwen. “Wij zijn benieuwd naar de inspanning van het college voor de gedupeerden, maar bovenal naar het resultaat hiervan”, zegt fractievoorzitter Marjolein Steffens. De HAP steunt de opstelling van de gemeente om vast te houden aan de bebouwing van het gebied en daarom snel een nieuw bestemmingsplan te realiseren.

Steffens: “De uitgifte van gronden zal een verdere vertraging oplopen en zal wellicht in combinatie met deze nieuwe ‘hobbel’ geïnteresseerden doen besluiten elders te kopen. Dit kan een financiële aderlating betekenen voor de gemeente, omdat alle kosten voor de inrichting al gemaakt zijn. Vanzelfsprekend zijn wij hier teleurgesteld over.”

De Dorpsraad Zwaanshoek wil met de gemeente om de tafel over hoe nu verder. “Ik denk dat we er in goed overleg samen wel uit zullen komen”, zo zegt voorzitter Wim Kruijt.

Kruijt benadrukt dat zijn dorpsraad beslist niet tegen woningbouw is. “Alleen ging het oorspronkelijk plan uit van een ecologische zone en een beperkt aantal woningen, zestien. Die plannen zijn steeds aangepast. Nu willen ze er 46 huizen bouwen en ook is de bouwhoogte toegenomen, zodat zelfs gestapelde bouw mogelijk is. We zijn daarom een beroepsprocedure begonnen bij de Raad van State.”

De dorpsraadvoorzitter is tevreden dat de Zwaanshoekers gelijk hebben gekregen van de Raad van State. Volgens hem is het goed om het oorspronkelijke plan weer uit de kast te halen. Dat er daardoor veel minder huizen kunnen worden gebouwd, moet de gemeente maar voor lief nemen, meent Kruijt. “Maar we willen het beslist niet hard tegen hard spelen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie