Hoogleraar houdt pleidooi voor bredere Hoofdvaart

4 september 2008 om 00:00 Nieuws

Het was geen toeval dat Joost Schrijnen de voornaamste gast was van het politiek café. De hoogleraar gooide kort geleden de knuppel in het hoenderhok door Hoofddorp in verschillende media hét dieptepunt van stedenbouw te noemen. Dat moest hij nog maar eens uitleggen aan een gehoor van Haarlemmermeerders, vond de organiserende lokale VVD. Om de professor van voldoende tegengas te voorzien werd VVD-wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening in stelling gebracht.

Delftse professor Schrijnen ziet nieuwe kansen voor Haarlemmermeer HOOFDDORP - Haarlemmermeer kan aanzienlijk meer water bergen dan nu het geval is door de Hoofdvaart veel breder te maken. Dat zei de Delftse hoogleraar stedenbouw Joost Schrijnen maandagavond in De Beurs tijdens het eerste politieke café van de VVD in het nieuwe politieke seizoen. Volgens de professor komen de fraaie Calatravabruggen ook veel beter tot hun recht over een bredere Hoofdvaart.

Het werd daardoor een boeiende bijeenkomst, die veel belangstellenden trok. De kritiek van Joost Schrijnen is vooral dat de polder te veel een ‘eilandjesstructuur’ heeft. De nieuwe gebieden vertonen volgens hem geen enkele samenhang. De westkant van Hoofddorp is wat de professor betreft ‘de druppel’. Hij vertelde dat hij enkele jaren geleden enorm geschokt was toen hij over de Drie Merenweg reed en ontdekte dat het voormalige Floriadeterrein “verstopt lag achter een dijk.”

Schrijnen stelde dat hiermee een “ongehoorde kans” verloren is gegaan. Haarlemmermeer is echter niet reddeloos verloren, meende de hoogleraar. Als we straks allemaal in elektrische auto’s rijden en de geluidsschermen worden afgebroken, komt er vanzelf allerlei moois tevoorschijn, aldus de hoogleraar.

Joost Schrijnen zag volop nieuwe kansen voor Haarlemmermeer. Wat de waterberging betreft dus in de Hoofdvaart. Als die verbreed zou worden, hoeven hooguit een paar boerderijen te verdwijnen. De professor zei ook dat er kansen liggen in de gebieden die nog ontwikkeld moeten worden, zoals de Westflank. Schrijnen opperde dat er in het Park van de 21ste Eeuw misschien een soort Kröller-Müller-museum kan komen naar het voorbeeld van het populaire museum op de Veluwe.

Wethouder Michel Bezuijen benadrukte aansluitend dat het allemaal niet zo belabberd is als de professor suggereerde. Veel Hoofddorpers zijn erg tevreden over hun leefomgeving. Hij gaf wel toe dat in het verleden wonen misschien niet in alle woonwijken goed is gecombineerd met openbaar groen. Bezuijen zei dat de huidige bestuurders het beslist anders willen. Volgens de wethouder moet het ook mogelijk zijn om op sommige bedrijventerreinen te wonen, maar staat het rijksbeleid dat niet toe.

Sommige toehoorders waren naar de Beurs gekomen om Joost Schrijnen van repliek te dienen. Eén van hen was de voormalige directeur van de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening, Frans Sodekamp. Hij voelde zich ten onrechte medeverantwoordelijk voor de “chaos” die Schrijnen heeft genoemd. De huidige stadsarchitect Fred Kaay hield de zaal voor dat het nog wel goed komt met de stedenbouw in Hoofddorp naarmate de tijd verstrijkt. Criticus Schrijnen onderschreef dat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie