Raad: betere huisvesting buitenlandse werknemers

11 september 2008 om 00:00 Nieuws

De motie was van CDA-raadslid Stans Gehrels. Zij stelde dat het nieuwe glastuinbouwgebied Primaviera bij Rijsenhout ongetwijfeld weer vele tijdelijke arbeiders uit het buitenland zal aantrekken, maar dat het nog de vraag is waar deze mensen allemaal moeten wonen. Andere fracties voelden er weinig voor om voor Primaviera een uitzondering te maken. Pas nadat Stans Gehrels de strekking van de motie had toegelicht, was er een raadsmeerderheid voor. De fracties van GroenLinks en SP stemden niettemin tegen.

HOOFDDORP - De gemeenteraad vindt dat er betere huisvesting moet komen voor tijdelijke buitenlandse werknemers. In een motie heeft de raad het college van B en W vorige week opgeroepen een ruimtelijk beleid te voeren, waardoor dit mogelijk wordt gemaakt.

De huisvesting van met name Polen en andere Oost-Europese werknemers is al jarenlang zorgwekkend. Ze verblijven vaak in overvolle pensions, die ook nog eens onveilig en brandgevaarlijk zijn. Vooral HAP-raadslid Peter van Groenigen heeft er afgelopen jaren herhaaldelijk op gewezen dat deze onmenselijke situaties ook in Haarlemmermeer voorkomen.

Het college heeft aangekondigd nog dit jaar met een nota te komen hoe dit probleem het beste kan worden aangepakt. In de aangenomen motie van het CDA wordt het college opgedragen voorstellen te doen voor een ruimtelijk beleid, waarbij bestemmingsplannen simpel kunnen worden gewijzigd voor de bouw van woningen voor tijdelijke werknemers. Primair blijft dat wel een taak voor tuinbouwbedrijven, woningcorporaties en uitzendorganisaties, vindt de raad.

Behalve met deze motie ging de gemeenteraad ook akkoord met het masterplan voor Primaviera, het plan dat van Haarlemmermeer een tweede Westland moet maken. De SP stemde als enige fractie tegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie