Motie HAP over dorpsraden

2 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP - De Dorpsraad in Nieuw-Vennep zou bij wijze van proef directe zeggenschap moeten krijgen over het besteden van geld voor aanleg en onderhoud van openbaar groen in de wijk. Dat is de opzet van een motie die de lokale politieke partij HAP vandaag samen met andere fracties wil indienen tijdens de raadsvergadering. De HAP wil hiermee tegemoet komen aan de wens van dorps- en wijkraden om zelf te kunnen beschikken over budgetten voor groenbeheer.

De HAP-motie volgt op een amendement van de VVD, dat twee weken geleden werd verworpen. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers probeerde de raad te bewegen om de dorps- en wijkraden op vrijwillige basis een eigen budget te geven. Een meerderheid van de gemeenteraad wees dit echter af, omdat de meeste dorps- en wijkraden geen democratisch gekozen organen zijn.

HAP-fractievoorzitter Marjolein Steffens: “In principe zijn we dat met deze partijen eens. Alleen de gemeenteraad komt tot stand via officiële verkiezingen. De raad is verantwoordelijk voor het beleid, beslist over het geld en moet controleren of het beleid goed wordt uitgevoerd. Toch kon mijn fractie zich goed vinden in hetgeen de VVD met haar voorstel wilde bereiken. Dorps- en wijkraden weten over het algemeen prima wat er in de wijk speelt, zeker als het gaat over het onderhoud aan het groen en het beheer van de openbare ruimte. Waarom zouden zij dan niet meer invloed mogen krijgen op hetgeen er in de wijken gebeurt? Dat past immers prima binnen het gebiedsgericht werken.”

De HAP wil dat het college van B en W binnen drie maanden met een plan komt waarin de directe zeggenschap van dorps- en wijkraden wordt geregeld. De partij wil dat de gemeente start met een pilot in Nieuw-Vennep. De Vennepse dorpsraad pleit al langer voor een eigen budget voor groenbeheer. Andere dorps- en wijkraden zouden kunnen volgen. Marjolein Steffens heeft de motie inmiddels naar de andere partijen in de raad gestuurd. Zij zegt al enkele positieve reacties te hebben ontvangen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie