‘Nog een keer kijken naar verhoging erfpacht Ringdijk’

6 november 2008 om 00:00 Nieuws

Het CDA gaat nog een stap verder dan de VVD. In het verkiezingsprogramma van de christen-democraten voor de waterschapsverkiezingen staat dat de erfpachtverhoging moet worden heroverwogen. CDA-kandidaat Flip Blom, akkerbouwer aan de IJweg, zei maandagavond dat in elk geval de extreme verhogingen opnieuw zouden moeten worden afgewogen. Hij gaf wel toe dat dit punt in het programma is gekomen om kiezers te lokken. Dat leverde hem een sneer op van de fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad, Henk Kuipers. “Hoeveel punten staan er nog meer in uw programma om kiezers te lokken, terwijl die eigenlijk niet kunnen waargemaakt?”

Kandidaten voor nieuw waterschapsbestuur geven opstalhouders hoop HOOFDDORP - De verhoging van de erfpacht voor opstallen langs de Ringdijk moet nog eens opnieuw worden bekeken. Dat zei de lijsttrekker van de VVD voor de komende waterschapsverkiezingen, Hans Pluckel uit Zwaanshoek, maandagavond tijdens een politieke bijeenkomst van de VVD in De Beurs in Hoofddorp. “De vraag is of Rijnland het helemaal op een correcte manier heeft gedaan.”

De verhoging van de erfpachttarieven voor opstallen is al geruime tijd een punt van discussie. Er ontstond een storm van protest toen Rijnland de nieuwe tarieven begin vorig jaar bekendmaakte. Volgens opstalhouders zijn de verhogingen in sommige gevallen buiten proportie. Rijnland stelt echter dat de tarieven jarenlang niet zijn verhoogd en dat ze nu zijn opgetrokken tot het normale niveau. De kwestie is voorgelegd aan de rechter.

CDA-kandidaat Blom nam tijdens het politiek café van de VVD de plaats in van VVD-Kamerlid Helma Neppérus en de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die beiden moesten afzeggen. De waterschapsverkiezingen, die later deze maand schriftelijk worden gehouden, zijn voor het eerst met landelijke politieke partijen. VVD-lijsttrekker Pluckel zei dat de verkiezingen niet onder de Kieswet vallen en dat het daarom moeilijk is om verkiezingsborden te plaatsen. “Het is een beetje chaos.”

Beide kandidaten voor het nieuwe bestuur beloofden hun toehoorders dat het hoogheemraadschap van Rijnland democratischer wordt. “Rijnland is tot nu toe vooral een technocratisch bestuur”, vond Hans Pluckel. “Een beetje van jongens onder elkaar. Dat moet veel opener. De cultuur moet anders.” Zowel Pluckel als Blom riep de aanwezigen op binnenkort in elk geval te gaan stemmen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie