Nieuwe stichtingsvoorzitter voortvarend aan de slag

6 november 2008 om 00:00 Nieuws

Het wordt deze week dan ook een verrassend gesprek tussen de nieuwe voorzitter en wethouder Herman Tuning van onder meer Cultuur. Hij was zelf maandagavond ook aanwezig in de waterschapszaal van het museum om, net als voorzitter Netelenbos, iets te vertellen over de toekomst van het museum. Die ziet er volgens beiden hoopvol uit. Zeker als de plannen die nu klaar liggen verwezenlijkt worden. Dan wordt Museum de Cruquius samen met Meer-Historie en het Historisch Museum Haarlemmermeer één groot museumpark waar aandacht is voor verleden, heden en toekomst van waterrijk Nederland. Een soort polder experience met ruimte voor informatieoverdracht en doe-activiteiten. Een museumpark met een internationaal karakter. En een museumpark dat er heel snel komt. Althans, als het aan voorzitter Netelenbos ligt. Volgens haar is er de afgelopen jaren al heel wat gebeurd, maar kan er best nog wel een tandje bij.

‘We moeten gaan voor Nationaal Poldermuseum’ CRUQUIUS - De vrijwilligers en vrienden van Museum de Cruquius hebben maandagavond kennis kunnen maken met de nieuwe voorzitter van Stichting de Cruquius, Tineke Netelenbos. Geen onbekende in Haarlemmermeer en omgeving en zeker ook niet voor het museum. Het werd een kennismaking zoals de vrienden van de voormalige interim-burgemeester van Haarlemmermeer haar het beste kennen: eenmaal op stoom - niet meer te stuiten.

Juist daarom zal dat geplande gesprek tussen voorzitter en wethouder wel eens bijzonder kunnen worden. Want wethouder Herman Tuning liet in zijn toespraak al meteen weten ‘dat het museumpark de gemoederen al jaren bezighoudt en dat een haalbaarheidsonderzoek heeft aangetond dat er mogelijkheden zijn voor een museumpark met landelijke uitstraling’. “Maar dan is alleen haalbaar als alle partijen hierin mee- en samenwerken”, klonk het als een hand op de handrem. “Het rapport geeft aan dat externe financiering van zo’n 30 procent mogelijk is. Maar dat moet dan wel aangetoond worden.”

Voor de voorzitter van de Vereniging van Vrienden, Jan Achterstraat, was inmiddels al lang duidelijk dat waterbeheer meer aandacht verdient. “Het waterschap was jarenlang een politiek ondergeschoven kindje. Maar dankzij het milieuvraagstuk, stijgend zeeniveau en een dijkdoorbraak bij Wilnis is water ineens wereldnieuws. Het Museumpark moet dit momentum aangrijpen om zo’n park te realiseren. Des te eerder des te beter.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie