Hoofdpostkantoor in 2009 dicht

6 november 2008 om 00:00 Nieuws

Dat laat Floris Sterk van Postkantoren BV weten. De sluiting van de postkantoren is begin dit jaar al aangekondigd en worde langzaam maar zeker steeds meer zichtbaar.

Het toekomstbeeld: in één keer een velletje postzegels en tube tandpasta HOOFDDORP - Het vertrouwde kantoor op de hoek van de Kruisweg en Nieuweweg gaat in 2009 dicht. Een exacte datum is nog niet bekend, die wordt ongeveer drie maanden voor sluiting bekend gemaakt. Het hoofdpostkantoor in de wijk Toolenburg blijft vooralsnog tot uiterlijk 2012 open.

Vooruitlopend op de sluiting van de eerste hoofdpostkantoren staat bijvoorbeeld al sinds juli bij Kruidvat aan de Marktlaan in Hoofddorp als proef een zelfbedieningsapparaat van TNT. Het apparaat kan alle taken wat betreft post verzorgen, van postzegels tot een aangetekende brief of een pakket versturen. “Het apparaat heeft qua gebruik geen introductie nodig. Maar voor wie toch hulp nodig heeft, zijn de medewerkers van Kruidvat beschikbaar. Die zijn opgeleid om ondersteuning te bieden”, aldus Wendy Eelsing van TNT Post.

Naast de zelfbedieningsapparaten op verschillende locaties komen er ook servicepunten. Het TNT Postkantoor, zoals TNT de nieuwe servicepunten met balie noemt, biedt volgens het postbedrijf alle mogelijke diensten die op het vertrouwde kantoor ook beschikbaar zijn. TNT verwacht klanten in de nieuwe kantoren sneller te helpen omdat eenvoudige taken als het kopen van postzegels straks via de zelfbedieningapparaten gaat. Volgens Eelsing zullen de baliemedewerkers ook minder te maken krijgen met ingewikkelde verzoeken doordat de Postbank-taken wegvallen. Daardoor zal de tijd die een medewerker aan een klant besteedt, korter zijn.

“We proberen een mix te maken tussen zelfbedieningsapparaten en balies”, zegt Eelsing. Niet iedere locatie is geschikt voor een balie. “We willen echter op zoveel mogelijk plekken aanwezig zijn. Dus op locaties waar een balie geplaatst kan worden, plaatsen we een balie en waar omwille van de ruimte een apparaat beter past, plaatsen we in overleg met de ondernemer een zelfbedieningsapparaat.”

TNT Post maakte de laatste twee decennia veel veranderingen door nadat het bedrijf bijna 200 jaar als Staatsbedrijf der Posterijen Telegrafie en Telefonie (PTT) door het leven ging. Het bedrijf ontstond in 1799 na Frans voorbeeld. Vervolgens werd PTT in 1989 Koninklijke PTT Nederland (KPN), gingen PTT Post en PTT Telecom in 1998 ieder een eigen weg en werd PTT Post samen met TNT in 2002 TPG Post Groep (TPG). In 2006 veranderde de naam opnieuw. TPG Post werd TNT Post. Tussendoor, in 1993, waren de postkantoren verzelfstandigd onder de naam Postkantoren BV. En ook die verdwijnen nu, omdat deze niet meer rendabel zijn. Producten als postzegels en strippenkaarten zijn ook elders te koop, pakketten kunnen eenvoudig verstuurd worden via TNT Post. Klanten doen veel transacties via internet.

In Hoofddorp zijn er momenteel vier postkantoren en drie TNT Post locaties in winkels. Hoeveel locaties er na de overgang in 2012 in Hoofddorp zullen zijn, is nog niet bekend. Ook de toekomst van het gebouw aan de Nieuweweg, waar al eerder ‘postonderdelen’ als de postbussen zijn weggehaald, is nog niet bekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie