ONX ontwerpt nieuw dorpshuis

11 november 2008 om 00:00 Nieuws

BADHOEVEDORP - De architecten van ONX mogen aan de slag met het nieuwe dorpshuis voor Badhoevedorp. De Haarlemmermeerse wethouder Tom Horn heeft dit vrijdag bekend gemaakt, direct nadat ook al de inwoners van Badhoevedorp hadden gekozen voor het Hoofddorps architectenbureau. De Badhoevedorpers maakten hun voorkeur bekend in hotel Holiday Inn Amsterdam Schiphol in Lijnden waar drie architectenbureaus hun ontwerp mochten presenteren. Een vierde kandidaat viel af omdat deze niet voldeed aan de voorwaarden.

Van de drie overgebleven bureaus behaalde ONX 57 procent van de stemmen. Min2 uit Bergen kon rekenen op 36 procent. Voor de visie van Barth uit Rotterdam koos 12 procent van de stemmers.

O.N.X. had gekozen voor een duidelijke link met het verleden en had de voormalige boerderij De Badhoeve als uitgangspunt gekozen voor het nieuwe dorpshuis. Een robuust en toch transparant gebouw dat de uitstraling heeft van het belangrijkste gebouw in de dorpsgemeenschap. Een naam had de architect ook al bedacht: De Nieuwe Badhoeve. Naar het idee van ONX krijgen de jongeren hun domein in het souterrain. Een mevrouw in de zaal juichte het toe dat het jongerencentrum onder de grond komt. "Dan hebben we tenminste geen last van ze", liet ze weten. Ze kon rekenen op een snedig commentaar van Koen van Dijk van jongerenorganisatie U Night. "Jongeren zijn toch ook het dorp? We zijn juist bezig de jeugd iets goeds te bieden en dan moet je de toekomst van het dorp niet onder de grond willen stoppen."

Ook Theo Pool had voor het ontwerp van ONX gekozen. Als reden gaf hij aan dat de historie van de oude Badhoeve hem in het nieuwe gebouw erg aanspreekt. "Met de nieuwe Badhoeve krijgen we terug wat ons in 1978 is afgenomen", meende man die zich op veel fronten voor het dorp inzet.

Wethouder Tom Horn benadrukte die avond meerdere malen dat de mening van de Badhoevedorpers als een belangrijk signaal wordt beschouwd. Hoe belangrijk bleek nadat de wethouder vrijdag bekend maakte dat ONX het was geworden. "Het was een duidelijke uitslag waar ik niet omheen kan en ook niet omheen wil'', aldus wethouder Tom Horn, "want een dorpshuis hoort van de inwoners te zijn.''

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie