De Kunst van (het) Leven

13 november 2008 om 00:00 Nieuws

Zodra iemand met een probleem naar de praktijk komt, nodigt Paul Beugels hen eerst uit om stil te staan bij zichzelf, met nieuwsgierige aandacht. “Dit is een radicaal andere houding dan je normaal gesproken hebt. Want je hebt een probleem en je wilt er vanaf. Maar die houding maakt het probleem vaak alleen maar groter.” ‘Als je ergens vanaf wilt, zit je eraan vast’, is een belangrijk motto in Zijnsoriëntatie. Dus het is niet mijn taak om mensen van hun problemen af te helpen. Mijn werk is om mensen te laten zien in welk verhaal ze zitten. Gevangen in oude patronen, maakt iedereen zo zijn eigen werkelijkheid. Altijd hebben die verhalen te maken met hoe dingen anders moeten, beter. ‘Als ik maar goed mijn best doe en hard werk, vinden anderen mij aardig’. ‘Pas als mijn partner mij begrijpt, kan ik gelukkig zijn’. Eigenlijk zijn we allemaal stresskipjes. Die patronen zijn niet altijd even gemakkelijk te zien, omdat we ze met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Begeleiding kan daarbij heel verhelderend zijn. Hoe beter je je verhaal ziet en begrijpt, hoe makkelijker je eruit kunt stappen. De ‘betovering’ wordt verbroken. Je wordt wakker”.

Paul Beugels: ‘Emoties: je hébt ze, maar je bént ze niet!’ HOOFDDORP - Voor elk probleem en voor elke persoon is er een therapie te vinden. Reguliere psychotherapie, allerlei alternatieve vormen en daarnaast, nu ook in Haarlemmermeer: Zijnsoriëntatie. Paul Beugels is Zijnsgeoriënteerd begeleider. In zijn praktijk in Graan voor Visch in Hoofddorp begeleidt hij individuele cliënten. Hij onderscheidt zich meteen: “Therapie is niet helemaal het goede woord. Zijnsoriëntatie is eerder een spiritueel pad, dat tegelijkertijd niet losstaat van het dagelijkse leven. De Zijnsvisie combineert Boeddhistische wijsheid met westerse psychologische kennis. Het is een pad van levenskunst. Het bevat zowel lyriek als nuchter boerenverstand.”

Loslaten

Volgens de begeleider brengt dit je terug in het hier en nu. “Als je je verhaal loslaat, ontstaat er ruimte. Je komt weer in contact met jezelf en je ervaart het leven anders. Het wordt er niet minder gecompliceerd door, maar je raakt er minder door van slag en je wordt zelf meer de regisseur van je leven. Je wordt niet meer zo bepaald door je gedachten en je emoties. Je hébt ze, maar bént ze niet, zou je kunnen zeggen. Je voelt je vrijer en je kunt de kunst van het leven gaan beoefenen. Je wordt levenskunstenaar.” Paul werkt naast inzichtgevende gesprekken met visualisaties, meditatie en lichaamsbeweging.

“Zijnsoriëntatie kan je helpen als het niet goed met je gaat, bijvoorbeeld omdat je depressief of angstig bent, of vastloopt in werk of relatie. In de sessies is het hervinden van je inspiratie een wezenlijk onderdeel. Daarom is Zijnsoriëntatie een prachtige benadering voor mensen die op zoek zijn naar (spirituele) verdieping en bewustwording. Zijnsoriëntatie is niet geschikt voor mensen met psychiatrische problemen.

Meer informatie op www.zijnsorientatie-haarlemmermeer.nl. Voor een oriënterend gesprek: Paul Beugels, (023) 557 28 50.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie