Burgemeester geeft les in ‘Respect voor natuur en milieu’

20 november 2008 om 00:00 Nieuws

“Respect heb je ook voor elkaar”, houdt hij groep 7A van Tabitha in Hoofddorp-Toolenburg voor. De wethouders Jeroen Nobel, Tom Horn, Michel Bezuijen en Herman Tuning doen dat in vier andere basisscholen waar ook zij met kinderen praten over respect. Nog eens negen andere basisscholen krijgen een andere betrokken (soms bekende) Nederlander op bezoek. Zo gaat de directeur van Madurodam, Peter Verdaasdonk de polder in, net zoals de oprichter van een website tegen pesten Glenn Eilbracht.

Leerlingen Tabitha (groep 7A) geven goede voorbeeld HOOFDDORP - “Natuurlijk moeten wij er als gemeenteraad veel aan doen. Maar wat kun jij er zelf aan doen? Doe je er al iets aan?” De vraag stellen is hem ook beantwoorden en dat doet burgemeester Theo Weterings deze Dag van Respect ook. Hij fietst regelmatig tussen thuis (Nieuw-Vennep) en raadhuis (Hoofddorp), houdt rekening met het milieu en heeft respect voor andere culturen en andere meningen.

In alle klassen gaat het over respect en op verzoek van Haarlemmermeer gaat het vervolgens specifiek over respect voor natuur en milieu. Maar ook het respect voor jezelf en respect voor elkaar wordt in de ontmoeting met de kinderen besproken.

Bij groep 7A betekent dat de burgemeester wel vraagt naar ‘wat is volgens jullie nu eigenlijk respect?’ en ‘heb jij respect voor iemand anders?’, maar dat al snel het accent verschuift naar het milieu. Hoe kun je daar respect voor hebben? Wat kun je zelf doen aan het energieverbruik? Wat zijn de mogelijkheden en alternatieven? Al snel passeren woorden als houtkap en FSC-hout (gekapt hout met herplantplicht), onnodig lampen laten branden, onnodig de auto pakken, zonne-energie, windenergie via windmolens en waterenergie.De burgemeester, zo laat hij achteraf weten, is verrast door de kennis van de kinderen zodra het gaat om milieu-aspecten. Hoe goed ze er nu al mee bezig zijn. Na een uur is de gastles Respect al weer voorbij. De burgemeester is tevreden. “Het is goed om te ervaren hoeveel deze kinderen al met het milieu bezig zijn. Maar ook hoe goed ze naar elkaar luisteren en elkaar laten uitspreken. Respect hebben voor elkaars mening, dat is heel belangrijk.” Om er meteen aan toe te voegen: “De jeugd heeft de toekomst. Met jongeren die zo goed betrokken zijn en zo netjes met elkaar omgaan, zit het wel goed met onze toekomst.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie