‘Schipholbrand ontstond mogelijk op andere plaats’

20 november 2008 om 00:00 Nieuws

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf uitgeprocedeerde asielzoekers om het leven. De slachtoffers zaten vast in afwachting van hun uitzetting uit Nederland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waar een Libiër vastzat. Maar onderzoeker Van den Heuvel van bureau MSNP meent dat er al eerder een veel grotere brand in het complex woedde.

Onderzoeker komt tot opmerkelijke conclusies na analyse van beelden SCHIPHOL - Het onderzoek naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in 2005 moet worden heropend. Dat bepleitte onderzoeker Bas van den Heuvel vorige week in het actualiteitenprogramma Nova, op basis van een analyse van beelden die bewakingscamera’s destijds hebben gemaakt.

Hij komt tot die conclusie na analyse van de beelden van destijds. In de beeldanalyse is volgens Van den Heuvel te zien dat er rook uit de technische ruimte van cel 11 komt. De Libiër had geen toegang tot die ruimte. Volgens de onderzoeker was de brand in deze ruimte al eerder aan de gang dan de brand in de cel.

Drie jaar na de Schipholbrand is volgens Van den Heuvel dus eigenlijk niet bekend wat er precies is gebeurd. ,,We kennen de oorzaak niet, we kennen het brandverloop niet. We weten dus eigenlijk niks’’, zei hij in de uitzending van Nova. De rechtszaak tegen de Libiër loopt nog in hoger beroep. Het hof in Amsterdam heeft op verzoek van de verdediging ingestemd met een nader onderzoek in Zwitserland.

De onderzoeksraad bekijkt of de nieuwe informatie reden is om het onderzoek naar de brand te heropenen. Over die vraag is dinsdagmiddag vergaderd.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in 2006 dat er bij de brand minder of geen doden zouden zijn gevallen als de overheid de regels van brandveiligheid had nageleefd. De toenmalige ministers Piet Hein Donner en Sybilla Dekker en burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer traden af naar aanleiding van het rapport.

HAP-raadslid Peter van Groenigen, die zich altijd intensief met de Schipholbrand heeft beziggehouden, zegt verrast te zijn. “Als blijkt dat Van den Heuvel gelijk heeft vallen er voor mij wel een aantal puzzelstukjes op zijn plaats. Ik heb in de raad destijds gemeld dat ik van verschillende kanten aanwijzingen kreeg dat de brand al eerder aan de gang was.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie