SDS-heren leven op na zege

24 november 2008 om 00:00 Nieuws

Spiker - SDS

SDS-dames krijgen klop; SSS pakt winst BARNEVELD/REGIO - Na een turbulent weekje in het SDS-herenkamp waarbij trainer/coach Dennis van Holland per direct zijn vertrek bekendmaakte, lijkt de rust weergekeerd. De ploeg won andermaal tegen een naaste concurrent en kan na de 1-3 overwinning weer voorzichtig omhoog kijken. Minder verging het de Voorthuizense dames die andermaal verloren. De ploeg doet weliswaar nog mee voor de bovenste posities, maar dat er werd verloren van het matig geklasseerde Spiker uit Eerbeek lijkt een teken aan de wand. Beter verging het de volleybalsters uit Barneveld. In een goede thuiswedstrijd won SSS tegen de Nijmeegse ploeg Heijendaal wat een voorlopige derde stek op de ranglijst opleverde.

Bij SDS lijkt de rust weer teruggekeerd. Nadat vorige week Dennis van Holland zijn laatste wedstrijd coachte op de bank in de thuiswedstrijd tegen TweeVV die overigens met 4-0 werd gewonnen stak SDS snel de koppen bij elkaar en zo werd besloten dat aanvoerder en spelverdeler Erik Verkade de trainingen gaat leiden, terwijl Bert van de Heuvel de coaching gaat verzorgen. ‘Rust’ lijkt voorlopig het toverwoord bij de Voorthuizenaren.

Van de Heuvel, twee jaar geleden nog damestrainer bij SDS, is er niet de man naar om de boel overhoop te gooien. ,,Wat wij moeten doen is gewoon vrijuit ballen, iedereen mag fouten maken en ik ben er de persoon niet naar om gelijk in te grijpen. SDS heeft een team dat prima meekan in de tweede divisie en wat wij moeten doen is lekker ballen, geconcentreerd spelen en dan komen de punten echt wel. Daarvoor hebben we genoeg volleybal in huis.”

In de uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde Spiker uit Eerbeek waren er zeker mogelijkheden. De ploeg, met enkele hardhitters binnen de gelederen, is kwetsbaar en dat bleek vooral na de eerste set. Waar de Voorthuizenaren zich in de eerste set nog stuksloegen op de blokkering ging het daarna een stuk beter. Jurgen de Graaf pakte zijn kans als invaller voor de tegenvallende Niek Aikema en scoorde veel ballen en steeg regelmatig boven zichzelf uit, terwijl SDS het tactisch ook beter aanpakte. Het centrum in de Eerbeekse verdediging werd wat vaker bestookt met tactische ballen en dat miste zijn uitwerking niet. Spiker ging fouten maken en SDS profiteerde door de tweede en derde set winnend af te sluiten.

Daarna was het een gelopen koers, want in de vierde set kwam de thuisploeg niet meer in het spel voor. Met een overtuigende 25-14 werd Spiker teruggewezen en met deze overwinning pakte SDS 9 punten in twee wedstrijden op de concurrentie.

,,Een prima resultaat natuurlijk. De jongens hebben het hoofd er goed bijgehouden. Het belangrijkste vond ik dat er rust was. Iedereen speelde relaxed en we waren niet bang om fouten te maken. Zoals het er nu voorstaat, verwacht ik er de meeste wedstrijden zelf bij te kunnen zijn. Erik maakt in principe de opstelling omdat hij er tijdens de trainingen natuurlijk bij is en dingen signaleert, maar de coaching neem ik voor mijn rekening. Jammer genoeg kon Tom Fortman niet spelen vanwege een liesblessure, maar hopelijk kan hij komende week toch meespelen in zijn afscheidswedstrijd.”

Spiker - SDS-dames

Bij de volleybaldames van SDS verloopt de competitie momenteel stroef. De ploeg verkeert nog wel in de bovenste regionen, maar titelkandidaat lijkt de ploeg al lang niet meer na de laatste twee wedstrijden die op zijn zachtst gezegd moeizaam verliepen. SDS lijkt meer tegen zichzelf te spelen, de aanvalsters hebben te weinig zelfvertrouwen en momenteel heeft SDS niet de beschikking over een brede selectie. Pluspuntje was dat spelverdeelster Laura van de Steeg voor het eerst weer op de bank kon plaatsnemen al was zij nog nauwelijks inzetbaar. Aan de andere kant moest SDS het doen zonder Ariëtte Laroi die ziek thuisbleef.

Voor noodsituaties kon coach Wikkie van de Broek een beroep doen op Berlinde Tellegen vanuit het tweede team. ,,Het was vandaag weer improviseren’’, aldus Wikkie van de Broek. ,,Angelique van Geeresteijn speelde weer op de diagonaal, terwijl we nu ook in het achterveld wat wissels hebben aangebracht om Jeanine van de Veen en Jacinta Pater ook beschikbaar te hebben voor de 3-meter. De eerste set verliep prima, we kwamen zelfs met 24-18 voor, maar verloren nog bijna de set door een sterke opslagreeks van de thuisploeg. Gelukkig hielden we stand tot 25-23.”

In het verdere vervolg van de wedstrijd was SDS geen schim meer van de eerste set. Spiker bleek enkele sterke serveersters binnen het team te hebben die zowel in de tweede als derde set de nodige punten bij elkaar sloegen. Daartegenover stond het zwakke optreden van de SDS-aanvalsters die allesbehalve overtuigend opereerden. ,,Onze aanval was vandaag te mat en we waren absoluut niet gretig’’, zo formuleerde Wikkie van de Broek het zwakke optreden.

In de vierde set waren er wel weer wat lichtpuntjes. Op een 18-15 stand sloeg middenblokkeerster Sanne Stoffelsen een fantastische bal binnen de lijnen, maar tot verbazing van alles en iedereen gaf de scheidsrechter ‘uit’ en werd het 19-15 in plaats van 18-16. Dat het toch al niet lekker liep bleek uit de frustraties van het SDS-team dat de wedstrijd definitief weggaf en met een 3-1 nederlaag naar huis keerde.

,,Het is helaas hopen op betere tijden. Pluspuntje was het feit dat we beter speelden dan de week ervoor in eigen huis, maar we zullen absoluut een tandje bij moeten schakelen. De meiden zijn capabel genoeg om ook in deze minimale bezetting punten te pakken, maar dan moet er wel hard gewerkt worden en zal de beleving optimaal moeten zijn. Helaas schortte het daaraan vandaag.”

SSS - Heijendaal

De grootste winst zat hem zaterdag in de tomeloze inzet die het SSS-damesteam aan de dag legde. Er werd geknokt voor iedere bal en dat leverde uiteindelijk een zwaarbevochten maar dikverdiende 3-1 overwinning op in de thuiswedstrijd tegen Heijendaal uit Nijmegen.

In de eerste set zag het er aan het begin niet naar uit dat SSS aan het langste eind zou trekken. De Barneveldse dames begonnen slecht aan de wedstrijd en de passing liet te wensen over, waardoor Heijendaal een voorsprong van 14-7 wist te nemen. Het pleitte voor SSS dat er werd gevochten voor elk punt en de nadelige marge van 7 punten werd snel weggewerkt.

Op 21-21 was SSS weer langszij en met 25-23 werd de winst binnengehaald. In de tweede set werd de passing van SSS beter, zodat spelverdeelster Marinda van de Brink haar middenaanvalsters vaker kon aanspelen en dat leverde de nodige punten op. Halverweg de set paste coach Rob ten Wolde een dubbele wissel toe waarbij Alicia Abrham in het veld kwam voor Tessel Arendsen en Danielle Bosman voor Marinda van de Brink in de ploeg kwam.

Deze wissel pakte goed uit voor SSS, want de Barneveldse ploeg liep uit naar 24-20 op welke stand het laatste punt met een prachtige aanval gescoord werd door Daniëlle Bosman en SSS de winst pakte met 25-20.

Heijendaal wilde zich echter niet zo maar gewonnen geven en met ontzettend veel enthousiasme wisten ze SSS onder druk te zetten met een sterke service. Het leverde de setwinst op, maar daar bleef het bij want SSS kwam ijzersterk terug in de vierde set. Goed volleybal leverde een 12-4 voorsprong op en die marge bleek voldoende voor de uiteindelijke winst. Met 25-20 ging de vierde set naar de thuisploeg en kon de overwinning gevierd worden.

,,We hebben vandaag een goede wedstrijd gespeeld, waarbij we als team een zeer goede prestatie hebben neergezet. Voor iedere bal werd gevochten en daardoor zijn we er in geslaagd om de winst in eigen huis te houden’’, zo luidde de conclusie van trainer/coach Rob ten Wolde.