Raad gematigd positief over afspraken toekomst Schiphol

27 november 2008 om 00:00 Nieuws

Dat bleek vorige week tijdens de raadsvergadering. Met name wethouder Michel Bezuijen van Schipholzaken en bewonersvertegenwoordiger Kees van Ojik uit Zwanenburg kregen van verschillende kanten lof toegezwaaid over het behaalde resultaat.

Sommige raadsfracties hebben wel twijfels over onderdelen van akkoord HOOFDDORP - De gemeenteraad is over het algemeen goed te spreken over de afspraken die regionale bestuurders en omwonenden met de luchtvaartsector hebben gemaakt over de ontwikkeling van Schiphol tot 2020.

Zoals bekend hebben de deelnemende partijen aan de zogenoemde Alderstafel begin vorig maand een overeenkomst gesloten over de groei van Schiphol tot 2020. Dat advies is aangeboden aan het kabinet, dat de afspraken inmiddels heeft overgenomen. Afgesproken is dat Schiphol niet verder mag groeien dan 510.000 vluchten per jaar. Daarnaast zouden 70.000 vluchten moeten worden verplaatst. Ook zijn er meerdere maatregelen afgesproken om de hinder te beperken.

Eén van de pijnpunten in het akkoord is het handhaven van het vlieglawaai. De huidige regeling met 39 meetpunten gaat op de schop en wordt vervangen door Vliegen Volgens Afspraak (VVA), een systeem dat omwonenden minder bescherming zou bieden. Er wordt eerst proef gedraaid met dat nieuwe systeem voordat het definitief wordt ingevoerd. PvdA-fractievoorzitter Bert van der Vliet vond de garanties voor de bewoners “boterzacht”.

GroenLinks-raadslid Ineke Eb-bers was het daarmee eens en vond ook dat de Schiphol-regio “het eigen afval over de schutting gooit” door een deel van het vliegverkeer naar elders te verplaatsen. Dat wekte wrevel bij CDA-raadslid Rob Jansen, die Ebbers wel erg negatief vond. Volgens hem gaat het om een eerlijke verdeling van vlieggeluid over meerdere gebieden.

Ook VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers ergerde zich aan de houding van GroenLinks. Hij vroeg of de fractie het bereikte akkoord wel ondersteunt. GroenLinks-fractievoorzitter Peter Boerman, die Ebbers te hulp schoot, reageerde dat die vraag helemaal niet voorlag.

Kuipers stelde verder dat een impuls van 30 miljoen euro voor de omgeving al door sommige partijen wordt geclaimd. Hij refereerde aan een bericht, waarin vice-voorzitter Eef Haverkort van de dorpsvereniging Halfweg-Zwanenburg de miljoenen zou hebben opgeëist. Haverkort haastte zich na afloop te zeggen dat dit nooit zijn bedoeling is geweest.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie