Grauwe Gans

27 november 2008 om 00:00 Nieuws

‘s Winters trekken er overal ganzen in lange V-vormige slierten over Haarlemmermeer, die soms op akkers en graslanden neerstrijken. De meest voorkomende soorten zijn kolgans, rietgans en grauwe gans. De grauwe gans is een van de (vele) goed nieuws natuurverhalen van de laatste tijd. In de 50-tiger jaren was de gans als broedvogel in Nederland praktisch uitgestorven (als wintergast bleef de soort wel algemeen). Jacht, gebrek aan geschikte gebieden en wellicht ook pesticiden hadden daaraan bijgedragen. De drooglegging van de Flevopolders en vooral de Oostvaardersplassen hebben er sterk aan bijgedragen dat ze weer bleven om te broeden. De toename ging daarna explosief. Ging het in 1970 nog om 150 paar, in 2005 was dat aantal toegenomen tot zo’n 25.000. Dit aantal groeit nog steeds. Grauwe ganzen broeden graag op de grond in bosjes met grasland en riet in de buurt.

Bijzonder De grauwe gans is de stamvader van de tamme gans en maakt hetzelfde geluid. Tijdens het broedseizoen verliest een gans tegelijkertijd al zijn slagpennen en kan dan een tijd niet vliegen. Dan houdt hij zich het liefst schuil in rietvelden. Daar kan hij, door het eten van jong riet, de (excessieve) verspreiding van deze plant tegengaan. Mede daarom zijn de Oostvaardersplassen niet dichtgegroeid. Het broedsucces heeft in Haarlemmermeer tot een speciaal probleem geleid. De vogel weegt 3-4 kg en kan aanzienlijke schade aan vliegtuigmotoren aanrichten. Daarom worden ganzen tot in de wijde omtrek rond Schiphol zwaar vervolgd. Of dit veel zin heeft als de ganzen van half Europa naar Nederland komen, waar de ecologische omstandigheden verder ideaal zijn, is de vraag.

Waar In Nederland broeden grauwe ganzen in moerassen en andere vochtige gebieden. In de winter overwinteren hier ganzen uit heel Noord- en Oost-Europa. Broedende grauwe ganzen komen in de buurt van Haarlemmermeer voor n de Kagerplassen en bij de kruising van de A9 en de A2. Voor meldingen van broedgevallen in de polder zelf, houden wij ons aanbevolen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie