Nieuw gemeentelijk monument

28 november 2008 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het hoogspanningsgebouwtje aan de Kruisweg 883 te Hoofddorp wordt op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Dat heeft het college besloten op advies van de gemeentelijke monumentencommissie.

Het hoogspanningsgebouwtje ligt op enige afstand van de Kruisweg aan de oprijlaan van het kantoor van de voormalige PEN (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland). Volgens de monumentencommissie is het gebouwtje, gebouwd in 1936, een zuiver voorbeeld van de architectuurstroming 'de Delftse School'. Het bouwwerkje ademt, aldus de commissie in haar advies, de rust en de ambachtelijke aandacht van Hoofddorp in de jaren '30. De verscholen ligging in de omgeving van het Hoofddorpse Bos maakt het tot een bescheiden maar uniek gebouw.

Het gebouwtje bestaat uit een houtconstructie afgedekt met een licht hellend overstekend zadeldak. De buitenwanden zijn gepotdekselde houten delen, groen geschilderd, de dakbedekking is dakleer. In zijn architectuur en industriële functie is het gebouwtje beslist uniek in Haarlemmermeer.

De nota zelf voegt daar nog aan toe: 'Het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noordholland (PEN) maakte in de jaren tussen 1920 en 1940 een explosieve groei door. De economische crisis in die jaren had echter veel werkloosheid tot gevolg. Dat was de reden dat getalenteerde ontwerpers zich ook met kleine objecten bezighielden. Het hoogspanningsgebouwtje aan de Kruisweg kreeg daarom een architectonisch ambachtelijke vorm, geheel in stijl met de Delftse School, die in die jaren opgang deed. Na de Pen is Nuon de huidige eigenaar.''

Deze kern heeft overigens nog vier andere gemeentelijke monumenten. Vijfhuizen heeft er volgens de gemeenlijke lijst tien. Hoofddorp is absolute topscoorder met 28. Vijf daarvan staan in de Julianalaan. Deze straat ligt op een steenworpafstand van het hoogspanningsgebouwtje. Ook in de buurt staat het Hoofddorpse Bos met daarin het voormalige Hertenkamp. Deze zijn ook aangelegd in de crisistijd van de jaren 30.

Het hoogspanningsgebouwtje komt te staan tussen een illustere rij 'voorgangers' zoals gemaal Lynden, de eendenkooi in Vijfhuizen, het kerkcomplex van Joannes de Doper in Hoofddorp, Het Oude Raadhuis ook in Hoofddorp, het pomphuisje langs de Hoofdweg Oostzijde even ten noorden van Nieuw-Vennep, boerderij Olmenhorst in Lisserbroek en het graf van J.P. Heije in Abbenes.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie