Kerstconcert Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging ACOV

11 december 2008 om 00:00 Nieuws

AALSMEER - Het ACOV geeft zaterdag 20 december een kerstconcert in De Bloemhof in Aalsmeer. Uitgevoerd wordt het Weihnachts-Oratorium van J.S. Bach cantate 1 t/m 4 en slotkoor cantate 6.

Ook al noemde Bach het werk zelf Weihnachts-Oratorium: toch klopt deze titel niet helemaal. Bach schreef voor de kersttijd niet één oratorium, maar zes zelfstandige cantates die los van elkaar werden uitgevoerd op even zovele feestdagen: op de twee kerstdagen, op nieuwjaarsdag, op de zondag na Nieuwjaar en op het feest van Christus’ verschijning, ook wel Driekoningen genoemd (6 januari). Bach zelf heeft het oratorium nooit in zijn geheel uitgevoerd. De cantates van het Weihnachts-Oratorium volgen in grote trekken het bijbelverhaal zoals dit uit het Evangelie van Lucas, Johannes en Mattheus tijdens de achtereenvolgende kerstdiensten werd voorgelezen. In de Eerste Cantate wordt de geboorte van Jezus bezongen. In Cantate nr. 2 worden de herders door de engel van het heuglijke feit op de hoogte gebracht. De Derde Cantate behelst de aanbidding van het Kind door de herders, de Vierde handelt over de naamgeving en besnijdenis van Jezus en de laatste twee cantates verhalen van de Drie Wijzen. Bach heeft ze een diep religieuze atmosfeer weten mee te geven, die past in het oratorium: een stemming van aanbidding, warme blijdschap, hoop en zekerheid.

Aan dit kerstconcert werken een viertal solisten mee: de sopraan Nienke Oostenrijk behaalde eerst haar doctoraalexamen geschiedenis alvorens aan haar zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam te beginnen. De tenor Robbert Overpelt ontwikkelde zich in zeer snel tempo tot één van de meest gevraagde oratoriumzangers in Nederland. Pieter Hendriks, bas, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na het behalen van zijn diploma manifesteerde hij zich aanvankelijk vooral als oratoriumzanger met alle grote werken van onder andere Bach, Händel, Brahms, Mendelssohn, Schumann en Orff. De muzikale ondersteuning is in handen van Niek v.d. Meij (orgel) en Het Promenadeorkest. Het concert begint om 20 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de leden, Kraan Mode (Aalsmeerderweg) en aan de zaal. Info: (0297) 32 94 43 of secretaris@acov.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie