Eric Bruggeman rijdt mee met Dakar rally in Zuid-Amerika

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

Hij sleutelt al vanaf zijn veertiende aan motoren. Dit jaar, 2008, mocht hij in oktober vieren dat hij 25 jaar geleden startte met Eric Bruggeman motoren. In zijn memoires kan hij verhalen over tientallen motorritten in de meest fantastische oorden. In zijn aderen stroomt geen bloed, maar motorolie. Bij wijze van spreken, want - ook dat is zo - niets menselijks is hem vreemd. Zo heeft hij in 2007 bewust nee gezegd tegen de invitatie om, net als in 2006, mee te gaan met een Dakar rally. Opnieuw zo lang van huis zijn, zag hij namelijk niet zitten. Maar toen het Yamaha-team hem dit jaar opnieuw benaderde om mee te gaan, kon hij de verleiding niet weerstaan.

‘Sleutelen zit mij al meer dan dertig jaar in het bloed’ NIEUW-VENNEP - Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar, in het geval van Eric Bruggeman van de gelijknamige motorzaak in Nieuw-Vennep, kun je beter spreken over olie die kruipt. Want Eric Bruggeman is de komende dagen niet te vinden in de zaak aan de Haverstraat, maar op de meest verrassende locaties in Zuid-Amerika. Daar start op 3 januari in Buenos-Aires de Dakar rally. Eric Bruggeman gaat mee als monteur.

“Je bent en blijft toch een monteur die graag sleutelt. En als je dan speciaal gevraagd wordt door Yamaha, zeg dan maar eens nee.” Toch moest er eerst een ‘ja’ van het thuisfront komen, voordat hij definitief toezegde met het team mee te gaan. Hij is heel blij dat dat kan. Ook al weet hij nu al uit ervaring dat het geen luiervakantie wordt.

“Laten we wel zijn - dit is toch de slagroom op de taart, de kroon op het werk. Het is en blijft een eer dat ze jou vragen om mee te gaan. Dat doen ze niet voor niets.” Met welke uitdagingen hij geconfronteerd wordt, hoeveel uur er in het donker gesleuteld gaat worden en in welke omstandigheden, daar kan hij alleen maar naar gissen. “We hebben een truck vol materiaal en de modernste technieken erin bij ons. Dat zit wel goed. Maar ik weet nog uit 2006 dat we constant moesten improviseren. Dat het bij tijd en wijle keihard werken was. Dat zal nu niet anders worden. Want de vier rijders - die willen, net zoals wij overigens - winnen. Die zullen het uiterste van hun machines vergen. Aan ons, de monteurs, is het de taak om de motoren elke ochtend weer goed aan de start te krijgen.”

Tel daarbij het opslaan van het kamp en vervolgens weer opruimen, het van kamplocatie naar kamplocatie rijden, en dat ook nog eens vijftien dagen achter elkaar, dan moet er duidelijk een innerlijke ‘drive’ zijn. Die is er bij Eric Bruggeman: “Doen wat je het liefste doet, de sfeer en de spanning. Ik mag dan 46 zijn, maar hier (hij wijst op zijn hartstreek) pompt een jong motortje dat op olie loopt.” Voor meer informatie over de rally, zie www.yamahahollandteam.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie