Sprookje ‘Het Zwanenmeer’ van het Ballet van Tatarstan

8 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Marius Petipa was in topvorm toen hij in 1894 de choreografie maakte op de schitterende muziek van Tsjaikovski. ‘Het Zwanenmeer’ vertelt het verhaal van de liefde van een jonge prins voor de betoverde zwanenkoningin Odette. Door intriges van de zwarte zwaan Odile wordt dit prille geluk wreed verstoord, maar uiteindelijk wordt in de zogenaamde witte scène, waar alle zwaantjes aan deel nemen, het geluk hervonden. ‘Het Zwanenmeer’ krijgt een meesterlijke uitvoering door het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan met schitterende, grootse decors en kleurrijke kostuums. ‘Het Zwanenmeer’ is te zien op zondag 25 januari om 20.15 in De Meerse op Locatie.

‘Het verhaal van de liefde van een jonge prins voor de zwanenkoningin’ HOOFDDORP - Ruim 100 jaar geleden veroorzaakte het ontroerende romantische sprookje ‘Het Zwanenmeer’ al een sensatie. Dit dansstuk wordt dan ook wereldwijd gezien als het betoverende hoogtepunt van het klassiek romantisch ballet.

Het verhaal van ‘Het Zwanenmeer’ gaat over een jonge prins die tijdens een nachtelijke jachtpartij zijn boog spant en zijn pijl richt op een zwaan, die net op dat moment verandert in een beeldschone jonkvrouw. Zij vertelt de prins dat de zwanen in het meer eigenlijk betoverde mensen zijn, die alleen tussen middernacht en zonsopgang een menselijke gedaante hebben. De betovering kan ongedaan worden gemaakt door iemand die zijn eeuwige liefde aan de zwanenkoningin betuigt. Met het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan – expert op het gebied van grote klassieke balletten – krijgt het werk de uitvoerder die het verdient. Het Brabants Dagblad schreef: “Geweldig staaltje van ballettechniek. Naast de solisten verdient het corps de ballet een geweldig compliment.”

‘Het Zwanenmeer’ is dé klassieker van alle balletten. Dit komt niet alleen door de beroemde muziek van componist Tsjaikovski, maar ook door de prachtige bewegingspatronen van choreograaf Marius Petipa. De inmiddels beroemde balletgroep van de Staatsopera Tatarstan, afkomstig uit de hoofdstad Kazan van deze Russische deelrepubliek, heeft de laatste jaren met succesvolle voorstellingen bewezen dat het als geen ander sprookjes kan omtoveren in schitterende theaterproducties. Het Ballet van Tatarstan, de top van de klassieke balletwereld, stond drie jaar geleden ook in De Meerse met ‘Het Zwanenmeer’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie