Fietsen grootste barrière bij lopen langs geleidelijn (nu mét film)

15 januari 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De willekeurige bezoeker van het Burgemeester van Stamplein zal het nauwelijks opvallen. Maar voor Gerard Wetzel is het bijna een levensbehoefte. Hij moet namelijk zijn weg in en door het centrum vinden middels zogeheten geleidelijnen. Daar liggen er meerdere van op het plein. Maar omdat bijna niemand dat weet, worden ze ook niet vrijgehouden. Geparkeerde fietsen, brommers en auto’s blokkeren de doorgang van de bijna blinde Gerard Wetzel die met zijn blindenstok voorzichtig zijn weg moet vinden richting winkels.

Gerard Wetzel: ‘Maak duidelijk om wat voor lijnen het gaat’

Het is maandagmiddag 12 januari als Gerard Wetzel zich meldt bij het grote grijze mannetje op het Burgemeester van Stamplein. Voor de meeste mensen een duidelijk herkenbaar punt. Maar voor hem ligt de situatie toch iets gecompliceerder. Sinds een aantal jaren is zijn zicht steeds slechter geworden (verkokerd), waardoor hij nu nog maar door één oog iets kan zien. En dan ook nog alsof hij de wereld bekijkt door het gat van een lege pen. Elk obstakel waar de ziende mens moeiteloos en soms ook gedachteloos omheen loopt, is voor hem een echte barrière.

Hij weet zich echter goed te redden. Hij heeft nog zijn visueel geheugen en weet daarom hoe gebouwen er uit zien. Zodra iemand hem vertelt dat hij op het plein loopt, kan hij zich daar een beeld bij vormen. 'Staande' herkenningspunten zijn daarom van levensbelang. De sloop van het winkelcentrum De Markthof is daarom voor hem een ramp. Weg bekende muren, weg bekende looproute. Daarvoor in de plaats staan er nu hekken. “Ik hoop dat die nog lang blijven staan, want dan worden dat mijn nieuwe geleidelijnen.”

Een geheel nieuw - vaste - geleidelijn wordt gevormd door de metalen strippen op het Burgemeester van Stamplein. De strippen die door menigeen niet als zodanig herkend worden. “Maar ik heb er wel heel veel baat bij. Door er met mijn stok op te tikken, hoor ik verschil in geluid. Daardoor weet ik waar ik loop en hoe ik bij een bepaalde winkel kan komen.” Hij is er daarom bijzonder blij mee, dat de lijnen er na maandenlange strijd (waarbij de BGH een belangrijke rol speelde) toch zijn gekomen. Alleen doet zich nu een nieuw probleem voor: herkenbaarheid. De lijnen liggen ook vlak bij de fietsenstallingen en er ligt er één vanaf het zebrapad richting ingang Vier Meren. Doordat er geen uitleg bij de geleidelijn staat, worden er ‘achteloos’ fietsen op gezet. Bij het maken van de foto, staan er zelfs auto’s op geparkeerd. “Nogmaals - ik ben blij met de geleidelijn. Nu nog stap twee: maak bekend dat het om geleidelijnen gaat.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie