‘We zijn net even anders’

29 januari 2009 om 00:00 Nieuws

“We zijn net even anders”, zei wethouder Arthur van Dijk vorige week bij de presentatie van het onderzoek ‘Staat van Haarlemmermeer’. Volgens hem moet Haarlemmermeer juist daar haar identiteit aan ontlenen. “We hebben een palet aan verschillende omgevingen.”

HOOFDDORP - Haarlemmermeer is geen stad en zal dat ook nooit worden. Tegelijkertijd is Haarlemmermeer ook zeker geen platteland, maar meer iets er tussenin.

Het college van B en W gaf eind 2007 opdracht om breder en genuanceerder onderzoek te doen naar de mate waarin Haarlemmermeer al of niet stedelijk is. Volgens onderzoekster Isabel Suarez van de gemeentelijke afdeling onderzoek is het een uniek onderzoek geworden, dat heel goed kan worden gebruikt door gemeenten die een vergelijkbare ontwikkeling hebben doorgemaakt als Haarlemmermeer.

Voor het onderzoek zijn onder inwoners in totaal 9.000 vragenformulieren verspreid, waarvan bijna een derde bij de gemeente is teruggekomen. Volgens Isabel Suarez kan door dit resultaat een betrouwbaar beeld worden geschetst. De uitkomsten worden gebruikt bij meerdere gemeentelijke projecten, zoals de Structuurvisie 2030, de Positionering van Haarlemmermeer en citymarketing.

Uit het onderzoek blijkt dat inmiddels de helft van de inwoners van Haarlemmermeer uit een stedelijk gebied komt. Dat percentage neemt de komende jaren alleen nog maar toe, omdat er nog enkele grote nieuwbouwprojecten op stapel staan. De groei van het percentage stedelingen betekent echter dat het dorpse karakter uit het verleden helemaal verdwenen is. De ‘dorpse stedelijkheid’ of ‘stedelijke dorpsheid’ blijft een belangrijk kenmerk van Haarlemmermeer.

Wethouder Van Dijk stelde vorige week vast dat Haarlemmermeer het karakter mist van de historische binnensteden in bijvoorbeeld Haarlem, Amsterdam en Leiden. “Maar we hebben wel degelijk een eigen identiteit”, aldus de wethouder. “We zouden dat meer moeten uitdragen in bestuurlijke netwerken.”

De eindconclusie is dat Haarlemmermeer op vele vlakken een atypische gemeente is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie