‘Ik ben bedonderd door de gemeente en ben alles kwijt’

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

De opdrachtgevers HAP, SP, ChristenUnie-SGP, D66 en De Betrouwbare Partij (DBP) hebben zich achter de soms keiharde conclusies geschaard, terwijl het college van burgemeester en wethouders én de coalitiepartijen VVD, PvdA en GroenLinks het rapport als volstrekt onvoldoende hebben neergesabeld. Dat belooft dus vanavond een heftige discussie te worden.

Hoofdrolspelers uit rapport over grondtransacties reageren verbitterd HOOFDDORP - De gemeenteraad debatteert vanavond over het onderzoeksrapport ‘Ondoorgrondelijk grondbeleid doorgrond?’, dat in opdracht van vijf partijen is gemaakt. De meningen in de raad over het rapport zijn bij voorbaat sterk verdeeld.

Wie tot nu toe nog niet aan het woord kwamen, zijn de mensen wiens grondkwestie door onderzoeker Arnold Bruggeman van bureau BCO is onderzocht. Twee van hen, ondernemer Rinus Beusenberg uit Cruquius en ex-grondeigenaar G. Perk, geven graag hun mening. De laatste zegt helder: “Ik ben bedonderd door de gemeente en ben alles kwijt.”

De 84-jarige oud-grondeigenaar zegt dat hij 2004 voor miljoenen euro’s het schip is ingegaan bij de verkoop van 15,5 hectare grond in het gebied De Liede-Noord. De gemeente zou de bestemming van de grond hebben veranderd in laagwaardig industrieterrein, zodat die grond aanzienlijk minder waard werd. “Dit is een slechte gemeente”, zegt Perk. Hij spande eerder een rechtszaak aan tegen de gemeente, maar heeft die vorige maand verloren. “Het is nou eenmaal moeilijk vechten tegen de overheid “

Onderzoeker Bruggeman heeft de kwestie-Perk slechts zijdelings meegenomen in zijn rapport. Dat geldt niet voor de ‘casus’ Hoenderdos, de horecaondernemer die al ruim tien jaar in de clinch ligt met de gemeente. De conclusies van Bruggeman over die kwestie zijn niet mals. “De gemeentelijke organisatie onder leiding van het college is aantoonbaar niet in staat om zakelijk, snel en met het gezicht naar de maatschappij toe tot oplossingen te komen”, zo staat in het rapport. Ondernemer Hoenderdos kiest er voor om geen commentaar te geven op het onderzoeksrapport.

Bruggeman heeft ook alle openbare stukken bestudeerd in het conflict tussen de gemeente en Beusenberg. Dat conflict is al jaren in het nieuws: bestuurders en ambtenaren zouden Beusenberg hebben beloofd dat hij een groot erotisch uitgaanscentrum in Haarlemmermeer mocht bouwen. Daar kwam niets van terecht. Volgens de onderzoeker kan niet worden aangetoond dat Beusenberg “aantoonbaar bewust” is gedwarsboomd. “Maar een aantal incidenten is te toevallig om toevallig te kunnen zijn en het aantal incidenten te veel om incident te kunnen zijn”, zo voegt hij er aan toe.

Beusenberg zelf zegt er klaar mee te zijn. “Het gaat allang niet meer over de City of Love. Dat is voor mij een gepasseerd station. Het gaat nu om de eerlijkheid van de overheid. Als je als overheid iets belooft, moet je dat nakomen. Ik zal niet rusten totdat is aangetoond dat het in Haarlemmermeer niet deugt. Het is een complot waar ik niet alleen de dupe van ben geworden.”

Beusenberg zegt het rapport van BCO slechts vluchtig te hebben gelezen. Hij is het wel eens met de meeste conclusies. “Het wordt tijd dat de politiek dat ook eens gaat vinden.” De ondernemer heeft het op dit moment drukker met zijn cd en dvd ‘Spring mee met Riny Bay’, die komende week tijdens de huishoudbeurs in Amsterdam worden gepresenteerd.

Het college heeft eerder aangegeven pas na het raadsdebat te willen reageren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie