‘Advies basisschool wel belangrijkst’

12 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Ruim een week na de citotoets wachten kinderen (en hun ouders) vol spanning op de eerste week van maart. Dan worden de cijfers bekend en moet duidelijk worden of al die zenuwen terecht waren én of de kritiek van directeur Irma Verkerk (cbs Tabitha) bewaarheid wordt. In een reactie (zie www.hoofddorpsecourant.nl zoekwoord citotoets) levert zij felle kritiek op het vervolgonderwijs. Die zou, volgens haar volkomen onterecht, een veel te grote druk op kinderen en ouders leggen door een uitslag van een citotoets rigide toe te passen. Kritiek die overigens niet herkend wordt door collega Annemiek van Zon (obs Octopus). “Onze ervaring is dat er altijd wel valt te praten. Wij ervaren die druk niet.”

Scholen voortgezet onderwijs herkennen zich niet in kritiek HAARLEMMERMEER - Scholen voor voortgezet onderwijs herkennen zich absoluut niet in de kritiek dat zij de citotoets hanteren als botte bijl. “Voor ons is de uitslag slechts richtinggevend”, laten ze weten. “Geklets”, aldus directeur Irma Verkerk. “Het is gewoon een afrekensysteem.”

De Haarlemmermeerse scholen voor voortgezet onderwijs wijzen op hun beurt de kritiek resoluut van de hand. Mevrouw De Jong van het HVC Nieuw-Vennep bijvoorbeeld: “Wij hechten totaal gaan waarde aan de uitslag van een citotoets. Wij toetsen de kinderen zelf en gaan uit van het advies dat een kind meekrijgt van de basisschool, de zogeheten warme overdracht.” Volgens haar werken alle scholen voor voortgezet onderwijs in Haarlemmermeer met zo’n warme overdracht. “Logisch, want een citotoets is ook maar een momentopname terwijl een basisschool een kind over het algemeen acht jaar kent.”

De heer Van Dokkum van het Haarlemmermeer Lyceum is het hier helemaal mee eens. “De kritiek is ons bekend, maar ook wij hechten grote waarde aan het advies van de basisschool. We hebben jaarlijks overleg met de leerkrachten van groep 8, de citotoets is daarbij een richtsnoer. Mijn advies: doe niet zo gespannen over de citotoets, het advies van de basisschool - daar gaat het om.”

Mevrouw Prins (Kaj Munk College) heeft de video met kromme tenen bekeken. “Ook bij ons is het advies van de basisschool het belangrijkst. Als er al problemen zouden zijn, dan gaat het om kinderen met een VMBOt advies en een (te) lage citoscore. Wij hebben geen brede VMBO, daarom adviseren we ouders wel eens hun kind bij een school in te schrijven die dat wel heeft.”

Irma Verkerk, de reactie gehoord hebbende, blijft echter bij haar standpunt. “De praktijk is anders. De scholen hanteren de uitslag van een citotoets wel degelijk als een afrekensysteem. We zullen het over een aantal weken wel zien.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie