‘Schrijfouder zijn geeft een goed gevoel’

19 februari 2009 om 00:00 Nieuws

“Ik heb op latere leeftijd mijn diploma Engels behaald. Mijn kinderen waren op dat moment allemaal de deur uit. Met het behaalde diploma, het is 1982, wilde ik graag wat gaan doen. In de Libelle las ik een oproep om schrijfouder te worden voor arme tot zeer kansarme jonge en oudere kinderen in Sri Lanka,” zegt Corry. Het is Corry al snel duidelijk dat de briefwisseling in het Engels plaatvindt, dit betekent dat zij volop haar Engels kan oefenen. “En nog mooier,” zegt zij, “ik help op deze manier de arme medemens aan de andere kant van de wereld.” Corry meldt zich bij de Stichting Ayubowan als schrijfouder.

Corry Suidgeest schrijft met arme tot zeer kansarme jongeren in Sri Lanka CRUQUIUS - Het behalen van een diploma op latere leeftijd kan soms leiden tot een mooie vriendschap. Dit blijkt wel uit het verhaal van Corry Suidgeest uit Cruquius. Corry is al ruim 25 jaar schrijfouder met Anamal en Doreen, twee kansarmen uit Sri Lanka. Via Stichting Ayubowan is zij in contact gekomen met deze twee inwoners van een tehuis in Yatiyantota.

De Stichting Ayubowan behartigt de belangen van kansarmen in Sri Lanka en wil belangeloos hulp bieden aan minderbedeelden. Via donateurs en donaties willen zij de leefsituatie verbeteren. Zo wordt het geld gebruikt voor het bouwen nieuwe schooltjes, het geven van onderwijs en het verzorgen van schooluniformen.

“Anamal was mijn eerste schrijfcontact. Anamal heeft dezelfde leeftijd als ik en gaat ook niet meer naar school. Ze is een alleenstaande vrouw die jarenlang als dakloze heeft rondgezworven. Ze is nu woonachtig in het dorpje Yatiyantota in centraal Sri Lanka en wordt opgevangen in een bij de stichting Ayubowan aangesloten tehuis.”

In de brieven die Corry maandelijks in het Engels schrijft, gaat het hoofdzakelijk over de situatie van Anamal. Corry is vooral benieuwd hoe het haar vergaat in het tehuis. In de jaren die volgen wordt een warme band opgebouwd. “In elke brief die ik terugkrijg word ik overladen met dankbaarheid. Dankbaar voor het opsturen van een stuk stof, dankbaar voor het schrijven van de mooie brieven en dankbaar voor de extra financiële steun tijdens haar verjaardag.”

In 1999 besluit Corry dan ook om samen met andere leden van de stichting een bezoek te brengen aan Sri Lanka. “In ruim twee weken hebben wij verschillende bezoeken gebracht aan de tehuizen die bij de stichting zijn aangesloten. De ontmoeting met Anamal was zeer ontroerend, het heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Ik heb met mijn eigen ogen gezien dat wat de Stichting Ayubowan toezegt ook echt gebeurt. Er worden nieuwe schooltjes gebouwd, de kinderen hebben te eten en onderdak, en krijgen goed onderwijs zodat zij een toekomst hebben. Ik ging met een dankbaar gevoel naar huis.”

Net na de eeuwwisseling bereikt Corry het droevige nieuws dat Anamal door een ongeval om het leven is gekomen. “Ik was dusdanig betrokken geraakt bij de stichting dat ik om een nieuw schrijfkind heb gevraagd. Doreen, geboren in 1992, is enig kind en wordt doordeweeks opgevangen in van de tehuizen van de stichting. In het weekend verblijft zij bij haar moeder en opa en oma in Ayubowan. Doreen is gek op kleuren en tekenen. Ik word dan ook maandelijks overladen met prachtige tekeneningen, hartverwarmende en dankbare brieven.”

Door de financiële steun van Corry kan Doreen haar studie afmaken op de Good Shephard Convert in Yatiyantota en heeft daardoor uitzicht op een goede toekomst.

Ook schrijfouder worden, zie www.ayubowan.org.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie