Voorlichting voor zwangeren

26 februari 2009 om 00:00 Nieuws

HAARLEMMERMEER - De voorlichting aan zwangere vrouwen is dit jaar financieel zeker gesteld. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de stichting Amstelring een eenmalige subsidie te verstrekken van 17.500 euro voor het houden van cursussen. Deze subsidie vervangt de weggevallen bijdrage uit de AWBZ.

Het college dekt deze kosten uit de zogeheten Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Door het uitblijven van informatie over het wegvallen van de financiering heeft thuiszorgorganisatie Amstelring zich niet goed kunnen voorbereiden op de gewijzigde situatie.

Met de subsidie kan Amstelring de geplande cursussen uitvoeren en hoeven de bijdragen niet te worden aangepast. Amstelring kon de eigen bijdrage van de ouders voor de meeste cursussen laag houden met aanvullend geld uit de AWBZ. Het college vindt goede prenatale voorlichting vooral van belang voor kwetsbare groepen, zoals tienermoeders.

Het Rijk heeft de financiering voor de prenatale voorlichting vanuit de AWBZ naar de Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin overgeheveld. Daarmee onderstreept de rijksoverheid dat de regie van de gemeente wat betreft het CJG al begint voor de geboorte van kinderen. De gemeente moet samen met de partners, waaronder verloskundigen, kraamzorgbureaus, thuiszorgorganisatie en jeugdgezondheidszorg bepalen hoe de prenatale voorlichting in de praktijk wordt georganiseerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie