meer windenergie’

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Meerwind is in 1989 opgericht door veertig enthousiastelingen. “Eind jaren ’70 ontstond er een maatschappelijke discussie over kernenergie. Vanuit de bevolking was er best veel tegenstand. Wij voelden dus wel aan dat er iets moest gebeuren op het gebied van groene energie. Bovendien waait het in Haarlemmermeer altijd”, zegt Elly Bruijnesteijn. In de zomer van 1988 werd een eerste bijeenkomst over windenergie belegd en in het voorjaar daarna werd besloten om een vereniging op te richten. Inmiddels telt Meerwind 850 leden. Na de windturbines ‘De Meermin’ en ‘De Polderjongen’ langs de A4 kreeg Meerwind in 2007 een vergunning om nog zes windturbines te realiseren in Burgerveen-Oost. Toen zij de vergunning uiteindelijk kregen was het type windturbine dat Meerwind aanvankelijk in gedachten had niet meer verkrijgbaar. In februari 2008 zijn na overleg met omwonenden en andere betrokkenen, de plannen bijgesteld. Het gaat nu om vijf windturbines van 3 MW van de Duitse fabrikant Enercon. Het plan wijkt af van het oorspronkelijke plan, daarom moeten de procedures opnieuw worden doorlopen. “Wij hopen dat alles afgehandeld is eind dit jaar, maar dat is nog zeer de vraag”, zegt Marry Scholten.

Windenergie Vereniging trots, maar niet geheel tevreden HOOFDDORP - De Coöperatieve Windenergie Vereniging Meerwind bestaat in april twintig jaar. In die periode zijn twee windturbines opgericht en binnen twee jaar moeten er nog vijf bij komen. Voorzitter Marry Scholten en Elly Bruijnesteijn, een van de oprichters, zijn trots op wat bereikt is. Toch zijn ze niet geheel tevreden. “Wij willen nog véél meer windenergie.”

Meerwind verwacht met de komst van het nieuwe windpark bij Burgerveen-Oost een groei naar zeker 1.500 leden. Marry Scholten: “Men ziet dan de turbines. Pas dan hebben ze iets om te steunen. Het duurt alleen allemaal veel te lang. We hadden al veel meer windenergie willen opwekken.” Momenteel voorzien de twee windturbines ongeveer 250 gezinnen van groene stroom. Met de komst van de nieuwe vijf winturbines worden dat er straks 11.000.

Het bestuur van de jubilerende vereniging heeft ter ere van het 20-jarig bestaan een prijsvraag uitgeschreven met de vraag: Hoeveel groene stroom in kWh hebben beide windmolens vanaf het begin tot en met 31 maart 2009 opgeleverd? Iedereen, lid of geen lid, kan voor 1 april een gokje wagen op www.meerwind.nl. De winnaar ontvangt een leuke prijs.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie