‘Volgend jaar start bouw geluidswal bij Polderbaan

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Het was maandag de vierde keer sinds 2006 dat Schiphol samen met de gemeente en de bewonersvereniging Hoofddorp-Noord een bijeenkomst hield over de geluidswal bij de Polderbaan. De sombere geluiden van vorig jaar, toen Schiphol-directeur Rutten moest melden dat de plannen fikse vertraging opliepen, waren verdwenen. Dat komt vooral doordat er een nu een ingenieus ontwerp ligt voor de geluidswal: de ecobarrier.

Optimistische geluiden tijdens informatiebijeenkomst over grondlawaai HOOFDDORP - De bouw van een geluidswal langs de Polderbaan kan wat Schiphol betreft op 1 maart 2010 beginnen. Dat zei operationeel directeur Ad Rutten van de luchthaven maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst in het raadhuis over de strijd tegen het grondlawaai van de Polderbaan.

Verantwoordelijk daarvoor is Toine van Goethem, ambtenaar in Amsterdam, die een prijsvraag heeft gewonnen die Schiphol had uitgeschreven. Zijn idee gaat uit van een lang tentdoek van veertien meter hoog langs de Polderbaan, dat maximaal 7 decibel lawaai kan tegenhouden. Volgens voorzitter Kees Machielsen van de bewonersvereniging Hoofddorp-Noord, opvolger van Theo Backx die maandagavond werd uitgezwaaid, hebben meer dan 60.000 inwoners van vooral Hoofddorp daar baat bij.

Afgesproken is dat de geluidswal in totaal 10 decibel geluid zal weren. De resterende 3 decibel moet komen van een bedrijvenpark van 60 hectare rond de ecobarrier. Niet alle politieke partijen in Haarlemmermeer zijn daar op voorhand enthousiast over, zo bleek maandagavond na de pauze. Met name PvdA, GroenLinks en CDA zitten niet te wachten op veel bedrijvigheid in het gebied. Ze zijn bang dat er straks misschien wel vierduizend mensen komen te werken, die dagelijks over smalle polderwegen naar hun werk moeten.

Wethouder Michel Bezuijen mengde zich daarop in de discussie. Volgens hem dreigt er een verkeerd beeld te ontstaan over de geluidswal. Hij benadrukte dat de gemeenteraad zelf het laatste woord heeft waar het gaat om de invulling van het gebied.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad nog voor de zomer spijkers met koppen slaat over de geluidswal. Het wachten is op een onderzoek van TNO naar de mate waarop inwoners van Hoofddorp last hebben van grondgeluid en een enquête van de gemeente zelf.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie