Gele Kornoelje

26 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Afgelopen week was de week van de nationale boomfeestdag, waarin overal bomen geplant werden. Ook De Heimanshof heeft zijn steentje bijgedragen door inheemse bomen en struiken uit de tuin, die gedund dienden te worden, gratis ter beschikking te stellen aan burgers en instellingen. Dat hebben we geweten, maar liefst 450 mensen hebben ruim 1700 bomen en struiken meegekregen.

In het kader van deze boomplantdag daarom aandacht voor een bijzondere boom in ons midden: de gele kornoelje. De gele of eetbare kornoelje is een mooie, langzaam groeiende boom, die fel geel bloeit in het vroege voorjaar. De gele kornoelje levert ook eetbare vruchtjes. Zijn naaste familielid, de rode kornoelje (rood omdat de takken rood kleuren in de winter) die zeer algemeen is in Haarlemmermeer heeft zwarte bessen die niet eetbaar zijn. De gele kornoelje doet het goed op onze Haarlemmermeerse kalkrijke grond. Het is een van de bekendste in de winter bloeiende struiken. Vanaf begin februari tot ver in april kleuren de kleine plukjes bloemen de struik massaal geel (zie foto). De struiken groeien in en langs randen van bossen. In de zomer is er niet zoveel aan te beleven, maar in deze tijd van het jaar des te meer. In Nederland zie je de gele kornoelje meestal als eenling geplant, maar een groep ervan geeft een veel indrukwekkender beeld.

Bijzonder: In Nederland staat de wilde gele kornoelje op de rode lijst als zeer zeldzaam maar stabiel. De geslachtsnaam Cornus is afgeleid van ‘cornu’ hoorn of hard: vanwege het harde hout. De soortaanduiding mas komt van het Latijn man (masculus) omdat het harde hout erg geschikt is voor het maken van speren.

Waar: In tuinen en plantsoenen valt de gele kornoelje in deze tijd van het jaar sterk op. De soort komt in een groot deel van Europa tot ver in Turkije van nature voor. De struiken groeien in en langs randen van bossen. In de Kaukasus en Rusland is de soort algemener en zijn hellingen van bosranden er in deze maanden felgeel mee gekleurd. De felgele boompjes vormen een bijzonder schouwspel, omdat je dat in dit prille voorjaar niet verwacht.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie