‘Ze moeten rekening houden met die stokken en karretjes’

26 maart 2009 om 00:00 Nieuws

De PCOB, die staat voor Protestants Christelijke Ouderen Bond behartigt de belangen van zijn leden vanaf 50-plus. Zowel voor vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn, mobiliteit en veiligheid, huisvesting, als op het gebied van juridische zaken, technologie, vrijwilligerswerk en identiteit.

Ouder worden in Haarlemmermeer leuk, maar wel onder goede omstandigheden HOOFDDORP - “De ouderen zijn de grote uitdaging van de maatschappij”, zegt secretaris J. Bos van de ouderenorganisatie PCOB. Op woensdagmiddag 18 maart organiseerde PCOB in verzorgingshuis de Horizon een lezing over ouder worden in Haarlemmermeer.

“Het driekoppig bestuur van de ouderenorganisatie probeert zijn taak zo goed mogelijk te verrichten”, zegt de secretaris. Toch benadrukt hij dat het bestuur eigenlijk uit zeven leden zou moeten bestaan, als zij alle taken willen vervullen zonder dat de bestuursleden te zwaar belast worden. “Tot nu toe is het ons nog niet gelukt om de gaten in het bestuur op te vullen. En dat is nou juist zo belangrijk om het oud worden leuk te maken.”

De 85-jarige J.A Baars is best tevreden over het ouder worden in Haarlemmermeer. “Je moet er ook zelf iets van maken en je moet goed weten wat je wilt.” De gemeente zou volgens haar wel iets met de voetpaden in en rond het centrum moeten doen. “Je voelt de stenen bewegen, levensgevaarlijk!” Een ander PCOB-lid bevestigt dit. “Ik loop met een rollator, nou ik heb gewoon pijn aan mijn schouders van dat ding in evenwicht houden. Het trottoir is schots en scheef. Je breekt je nek!” Het trottoir mag dan voor sommigen wat te wensen overlaten, het openbaar vervoer is ook niet erg geliefd onder deze ouderen. “De bussen rijden nooit op tijd”, “de opstapjes van de bussen zijn te hoog”, “tijdens de spits zitten de bussen veel te vol”, zijn kreten die van alle kanten geroepen worden. “En daar ben je op mijn leeftijd toch afhankelijk van”, zegt mevrouw Baars.

Meertaxi biedt mensen met een beperking en inwoners van 70 jaar en ouder, die weinig tot geen alternatieve vervoermiddelen tot hun beschikking hebben, de mogelijkheid om vanaf ieder adres in de gemeente Haarlemmermeer naar de plaats van bestemming te komen. “Nou zo ideaal is die taxi helemaal niet, je zit gewoon voor aap. We zijn niet ziek! Bovendien spreek je vaak een tijd af wanneer ze je komen ophalen en als je dat niet redt moet je weer een uur wachten”, zegt de 84-jarige mevrouw Putzes. Secretaris J. Bos benadrukt in zijn lezing dat het belangrijk is om te netwerken als je ouder wordt. “Met de overdonderende techniek van de mechanische wereld moet je als oudere durven vragen. Dat kan alleen als je mensen kent aan wie je dat kunt doen.” Ook zegt hij dat het moeilijk is voor ouderen om open te staan voor verandering. Toepasselijk sluit hij de lezing af met psalm 118: (ver)trouw.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie