‘Van Gogh’ komt tot leven

26 maart 2009 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - In opdracht van het Van Gogh Museum schreef Frank Groothof in 1999 een jeugdboek over het leven en werk van Vincent van Gogh, gebaseerd op de brieven van Vincent aan zijn broer.

Dit tragische leven en de schatten die Vincent heeft achtergelaten hebben Frank Groothof geïnspireerd een voorstelling over Vincent van Gogh te maken.

Een voorstelling waarin het leven van Vincent wordt gevolgd vanaf het moment dat zijn ouders hem naar een kostschool sturen tot aan zijn tragische dood in Auvers. De voorstelling ‘Vincent van Gogh, een leven in schilderen’ is voor iedereen vanaf zeven jaar op zaterdag 11 april te zien in De Meerse op Locatie. Aanvang: 19.15 uur.

Gedurende de voorstelling wordt er muziek gespeeld van componisten die tijdgenoten waren van Vincent van Gogh, door het Camerata Amsterdam. Het orkest speelt originele composities en arrangementen die passen bij de verschillende plekken waar Vincent van Gogh tijdens zijn leven gewoond en gewerkt heeft: zijn jeugd in Nederland, als winkelbediende in een kunsthandel te Den Haag en Londen, en teleurgesteld terug naar Brabant.

Dan de kennismaking met het kunstenaarsmilieu in Parijs, de periode met Gauguin in Arles, het gesticht in St. Remy en het einde bij dokter Gachet in Auvers.

Natuurlijk zijn ook de schilderijen van Van Gogh, door middel van videoprojecties, in de voorstelling te zien. Frank Groothof wil met de voorstelling een verhaal vertellen van een man die in totale eenzaamheid, zonder enige waardering van wie dan ook, de ene tegenslag naar de andere incasserend, zijn passie blijft volgen: elke dag om vijf uur opstaan om te schilderen, in weer en wind, in ontbering en armoede, hunkerend naar liefde en erkenning.

Frank Groothof heeft na het afronden van het Conservatorium bij het Werktheater gespeeld. Na het Werktheater maakt hij met zijn broer René meerdere voorstellingen voor kinderen. Frank Groothuis is daarnaast bekend als Frank in Sesamstraat en zijn werk voor Het Klokhuis. De laatste twintig jaar maakt bij bewerkingen van opera’s en klassieke werken voor kinderen en hun ouders.

Kaarten voor ‘Vincent van Gogh, een leven in schilderijen’ zijn verkrijgbaar via de kassa van schouwburg De Meerse, (023) 55 6 37 07, of via www.demeerse.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie