Een aantrekkelijk groen park met voor iedereen wat wils

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

De uitslag van de verkiezing is vorige week donderdag bekendgemaakt door wethouder Michel Bezuijen van Groen en Recreatie. Hij toonde zich aangenaam verrast over de belangstelling voor de verkiezing van het beste ontwerp. Het college van burgemeester en wethouders heeft de keuze van de inwoners vorige week gevolgd. Ook een ambtelijke werkgroep was enthousiast over de inzending van Vista, een club deskundigen was daarentegen verdeeld.

Enthousiasme alom over winnend ontwerp voor Park van de 21ste Eeuw HOOFDDORP - Ruim 1.500 mensen hebben een keuze gemaakt tussen de drie ontwerpen voor het Park van de 21ste Eeuw, tegenwoordig kortweg Park21 genoemd, het grote recreatieve gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Iets meer dan de helft koos voor het ontwerp van bureau Vista uit Amsterdam. Het gaat een aantrekkelijk groen park worden met voor iedereen wat wils.

Het college vroeg vorig najaar drie landschapsbureaus een plan te maken voor Park21. De ontwerpen zijn door middel van informatieavonden en bijeenkomsten voor bewoners in het gebied en betrokken dorps- en wijkraden uitvoerig onder de aandacht gebracht. Belangstellenden konden van begin december tot eind januari hun stem uitbrengen op één van de drie ontwerpen.

Die van Vista is dus het meeste in de smaak gevallen. Het ontwerp gaat uit van een park met voor elk wat wils, het hele jaar door. Rustige stukken natuur worden afgewisseld met meer intensieve recreatie. Er is ook ruimte voor een grote recreatieplas en grootschalige attracties.

Michel Bezuijen benadrukte dat het concept van Vista weliswaar als beste uit de bus is gekomen, maar dat betekent niet dat alle onderdelen uit het ontwerp één op één worden overgenomen. Na de zomer start de selectie van voorzieningen en attracties die een plek zullen krijgen in het nieuwe groengebied, dat ongeveer 1.000 hectare groot wordt.

Volgens de wethouder worden de huidige gebruikers van het gebied daar nauw bij betrokken. “Als je er woont en er je bedrijf voert, dan kan er op termijn veel in je directe omgeving veranderen. Dat roept vaak weerstand op. Wij willen deze mensen daarom intensief bij de vervolgstappen betrekken.” Michel Bezuijen zei dat dit onder andere geldt voor de agrariërs in het gebied.

Van de kant van ondernemers is er veel belangstelling voor een plek in Park21. Al direct na de presentatie van de plannen eind 2007 meldde zich tal van kandidaten bij de gemeente. Eén van de mogelijke plannen in het gebied is de komst van renbaan Duindigt, die nu nog in Wassenaar is gevestigd. Duindigt voelt wel voor een verhuizing naar Park21. Michel Bezuijen zei dat deze mogelijkheid zal worden bekeken.

Bij de uitwerking speelt geld een voorname rol, want de aanleg van Park21 kent nog altijd een fiks tekort, zo benadrukte de wethouder. Daarom komt er ook ruimte voor attracties die geld opleveren.

Bezuijen maakte duidelijk dat de gemeente geen haast wil maken. Volgens hem is zorgvuldigheid veel belangrijker. Hij wilde dan ook niet voorspellen wanneer de aanleg van start kan gaan.

De gemeenteraad bespreekt volgende maand de keuze voor het ontwerp van Vista.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie