Burgemeester Weterings houdt kringgesprek over vliegtuigramp

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Afgelopen maandagavond waren burgemeester Theo Weterings en wethouder Tom Horn in het dorpshuis van Vijfhuizen aanwezig om te praten over wat het vliegtuigongeluk op 25 februari bij bewoners heeft losgemaakt. Met zes bestuursleden was de dorpsvereniging uitstekend vertegenwoordigd. Precies het dubbele van het aantal raadsleden en ‘gewone’ inwoners die naar de bijeenkomst waren gekomen. “Hoe beleeft u het ongeluk op dit moment?” wilde Weterings van de aanwezigen weten. Van twee mensen die als eerste bij de rampplek waren en hulp verleenden nog voordat de officiële29hulpverleners er waren, kreeg hij te horen dat ze er nog steeds aan denken. Voor hen is de plaats van de ramp een bijzondere plek geworden. De vertegenwoordigers van de dorpsvereniging, de ‘ogen en oren in de samenleving’, lieten hem weten weinig of niets meer te horen over het ongeluk. Wel is hen gebleken dat mensen zich meer bewust geworden zijn van de risico’s die het wonen in de nabijheid van Schiphol met zich meebrengt. “Maar ondanks dat willen mensen niet weg uit het dorp. Het risico van een nieuw ongeluk wordt kennelijk voor lief genomen. In de wetenschap dat een dergelijk ongeluk niet elke dag gebeurt’, is niemand bang geworden.” Wat niet wegneemt dat er wel zorgen zijn over de zware vliegtuigen die sinds zo’n anderhalf jaar betrekkelijk laag en steeds op zondagmiddag over het dorp komen. “Het zijn opstijgende vliegtuigen en als daar iets mee gebeurt, dan zijn we echt de klos hier.”

‘Mensen nemen het risico van een nieuw ongeluk voor lief’ VIJFHUIZEN - Ook in Vijfhuizen en omgeving zat de schrik er na het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines goed in. Maar betrekkelijk snel pakten de inwoners de draad weer op. Al liet de crash bij sommige omwonenden van de rampplek een grote indruk achter.

In de eerste uren na de ramp is er veel informatie naar buiten gekomen. Met daarbij ook veel des-informatie en veronderstellingen. Voor Weterings alle reden nog eens te benadrukken dat bij rampen voorzichtigheid met het geven van boodschappen is vereist. Tijdens het kringgesprek kwam ook het belang van een gedegen rapport naar voren. Ook al zou de onderzoeksraad twee jaar nodig hebben om alles uit te pluizen. “Uit een dergelijk rapport zijn zaken af te leiden die ongelukken in de toekomst kunnen helpen voorkomen.”

De vliegramp werd de uiterst geslaagde lakmoesproef genoemd van de nieuwe veiligheidsregio Kennemerland waarvan Weterings voorzitter is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie