Serie kenniscafés krijgt volgend jaar wellicht vervolg

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

De allereerste keer was het een waarzegger die met de panelleden op zoek ging naar de vrijwilliger van de toekomst. Weer een andere bijeenkomst was het een politieagent die samen met de vrijwilligers op zoek ging naar het profiel van ‘de vrijwilliger’. Dit keer trok gespreksleider Jos van Rooijen een heuse overall aan om daarmee het thema van deze vierde en laatste bijeenkomst van dit seizoen te accentueren: ‘wat heb je nodig als vrijwilligersorganisatie?’ Panelleden Paul Hillebrand (VV UNO), José Kortekaas (Adamas Inloophuis) en Tom Horn (wethouder) wisten wel raad met die vraag. “Je moet weten wat je nu echt wilt. Dus je moet een doel hebben en vervolgens zal je als organisatie op zoek moeten naar mensen die die doelstelling waar willen maken. Maar je zal ook heel duidelijk moeten maken wat je van die mensen verwacht. Anders wordt het voor iedereen één grote teleurstelling”, aldus de vertegenwoordiger van de SportTopper van het jaar 2008.

‘Wat heb je nu echt nodig als vrijwilliger?’ HAARLEMMERMEER - Doel. Visie. Begeleiding en beloning. Dat waren afgelopen donderdag de vier kernwoorden tijdens het vierde en laatste kenniscafé in sportcafé De Wissel. Vrijwilligers en besturen van vrijwilligersorganisaties bouwden opnieuw verder aan hun kennis en netwerk.

José Kortekaas benadrukte daarna het belang van begeleiding en coaching. “Het is goed dat je mensen benadert om vrijwilliger voor je te worden. Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet ze ook vertellen wat ze goed doen. En je moet aangeven wat ze niet goed doen. Je moet je vrijwilligers dus gewoon serieus nemen en dat betekent regelmatig met hen in gesprek gaan over de gang van zaken. En indien nodig bijsturen.” Dat laatste kon Tom Horn alleen maar bevestigen. “Dit jaar is er weer een Vrijwilligersprijs. Het ultieme moment waarop je al die vrijwilligers die hier actief zijn even voor het voetlicht te zetten en kunt bedanken. Al hoef je daar uiteraard niet op te wachten. Je kunt elke dag iemand een schouderklopje geven.”

Zelf doet de wethouder dat met name via zijn Wmo-toer door Haarlemmermeer. Gespreksleider Jos van Rooijen is daar vaak bij aanwezig geweest. “Het doet mensen echt goed om ze te bedanken voor al hun inzet. Dus, beste vrijwilligers in de zaal: bedankt.” De organisatoren van de kenniscafés hebben inmiddels met succes subsidie aangevraagd voor een nieuwe serie.

Eerst wordt nog op 7 mei de serie van vier inclusief werkwijze geëvalueerd. Dan wordt duidelijk of er een voortzetting komt en hoe.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie